Der er ikke længere den store interesse for OPP-projekter viser en opgørelse som Byens Ejendom har udarbejdet. I de sidste 4 år fra 2015-2018 er der igangsat 7 OPP-projekter - offentlig-private partnerskaber. I de 4 foregående år var tallet på 22 OPP-projekter.   

For øjeblikket er der 3 igangværende OPP-projekter til en samlet værdi af 1,5 milliarder kr. De styres alle af Bygningsstyrelsen.

Udover udgifterne til finansiering, projektering og byggeri omfatter værdien af OPP-aftalen udgifter til udlejning, forsyning, drift og vedligeholdelse i kontraktperioden, som ofte er på 20-25 år.

De 3 OPP-projekter er:

* Kontorejendom til Udlændingestyrelsen i Næstved til en samlet pris af 335 milioner kr. Byggeriet står færdigt i 2020 - der var rejesgilde i maj 2019. OPP-leverandøren er A. Enggaard sammen med AART Architects, Arne Elkjær og driftsleverandøren Caverion. Drift og vedligehold af bygningen er sat til 20 år  

* Kontorejendom til Banedanmark i Ringsted til 400 millioner kr, som skal stå færdig i 2020, men ibrugtagningen af bygningen bliver forsinket med op til et halvt år, så primo 2021 er ny afleveringsdato. OPP-leverandøren er KPC sammen med med Henning Larsens Architects, Midtconsult og Newsec-Datea. Drift og vedligehold af bygningen er sat til 20 år

* Ny Østre Landsret til Domstolsstyrelsen til 733 millioner kr, som skal står færdig i 2021. OPP-leverandøren er A. Enggaard sammen med Henning Larsen Architects og Norconsult. OPP-leverandøren vil have ansvar for drift af bygningen i 20 år.

Interessen for OPP har været dalende i takt med at det øvrige byggeri i Danmark er vokset, kombineret med bøvlet med så mange forskellige parter der skal involveres både i budfasen og derefter mere eller mindre i 20 år efterfølgende.

For den toneangivende entreprenør i de forskellige konsortier har arbejdet op til afgivelse af tilbud været emget omfattende, og når buddet gik til en konkurrent var det stor arbejde spildt. Derfor byder stadig færre på OPP-projekter.

Der har i følge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen været i alt 47 OPP-projekter siden den spæde start i 2004.


Relaterede konferencer

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter