For overraskende mange håndværkere er travlhed ikke lig med økonomisk sikkerhed. Ifølge DI Dansk Byggeri er dem, der tjener penge, dem, som har digitaliseret forretningen.

Der er gang i byggebranchen, og danskerne bygger til og bygger om i en sådan grad, at det kan mærkes på priserne. Efterspørgslen driver priserne på en håndværker i vejret, og alene i år forventes antallet af renoveringsopgaver i de danske hjem at stige med 8 procent. Det er gode nyheder for håndværkerne, men en rundspørge fra EG viser, at hver 5. håndværker ikke ved, om de tjener penge på et projekt, før det er afsluttet.

Især priserne på materialer som træ og stål har taget massive nøk opad under coronakrisen. Det gør det dyrere for kunderne, men det er også en ekstra udgift, der kan tage en god bid af håndværkernes gevinst.

Hillerød: De store projekter. Konferencen afholdes den 5. oktober 2021.

- Det er ærgerligt, at hver 5. ikke har overblik over, om de kommer til at tjene penge på deres opgaver. Travlhed er lig med muligheder, men det kan også være en risiko for håndværkernes forretning, hvis ikke de har overblik over deres projekt og materialeforbrug. Den tendens så vi også lige før finanskrisen i 2008, hvor mange håndværkere ikke tjente nok på deres projekter, selvom de havde rygende travlt, siger Mikkel Bardram, administrerende direktør hos EG, der står bag rundspørgen.

- I dag er der flere digitale værktøjer, som hjælper med at udarbejde en plan og budget for et byggeprojekt, men gamle vaner kan være svære at bryde, uddyber han.

Bygningskortlægning forud for renovering og nedrivning. Kurset afholdes den 16. november 2021.

Materialeforbruget er afgørende for, om et byggeprojekt giver overskud. 40 procent af de adspurgte håndværkere svarer, at de udregner deres tilbud på god, gammeldags manér med blyant og papir.

- Vi kan se, at tømrerne er de mest digitaliserede i håndværkerbranchen. 38 procent af de adspurgte tømrere bruger et kalkulationsprogram til deres projekter for at få overblik over det samlede byggearbejde, og hvad det skal koste. Det er mere end 3 gange så meget som branchens gennemsnit, som ligger på 12 procent, siger Mikkel Bardram.

Syn og skøn - konfliktløsning ved byggeprojekter. Kurset afholdes den 22. september 2021.

- Det giver store økonomiske fordele for håndværkerne at få bedre overblik - i særdeleshed når materialepriserne forventes at stige yderligere, så håndværkerne sort på hvidt kan se, om deres arbejde vil give et overskud eller ej, siger han.

Også i DI Dansk Byggeri er man enig i, at der er fordele i at digitalisere papirarbejdet og projekteringen.

- At de bedste i branchen også er de mest digitale, bekræfter mig i, at nøglen til at have styr på forretningen er at have styr på papirarbejdet – uanset om det handler om projektering, fakturering, tidsregistrering eller kvalitetssikring af arbejdet, siger underdirektør hos DI Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.


Relaterede konferencer

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den nye Planlov KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Hvordan vi får mere liv i bykernerne