Gentofte Kommune satser på et CTS-system, man selv har udviklet. Det sparer kommunen for mange penge, og andre kommuner kan nemt gøre det samme.

Det startede som en simpel undren, da Allan Ebert, projektleder i Gentofte Ejendomme under Gentofte Kommune, blev ansat for 2 år siden. Han kunne se, at det CTS-system, kommunen havde, formentlig var det allernyeste på markedet for 15 år siden, men fordi han hos en tidligere arbejdsgiver havde set, at det kunne gøres bedre, gik han i gang med at finde en anden løsning.

- Jeg var overbevist om, at jeg kunne finde en løsning, så kommunen ville få mere ud af sine penge. Det driver mig, at jeg kan få lov til at komme med sådan nogle løsninger, der kan få stor betydning, siger Allan Ebert.

Dengang mødte han et CTS-system, hvor kommunen var låst til at bruge 2 forskellige leverandører, også i forhold til driften. Hans tanke gik først og fremmest på at finde sit eget system, så han kunne udfordre leverandørerne.

- Ved at bygge det selv, kunne jeg få prisen ned på 19.000 kr. for ét anlæg. Samtidig fik det mine øjne op for, at det var muligt at gøre det selv. Vi har 130 anlæg i Gentofte Kommune, så det bliver til en stor besparelse, forklarer Allan Ebert og understreger samtidig, at man ikke er utilfreds med leverandørerne, som stadig yder en god service.

Gentofte Kommune er nu selv i fuld gang med at sætte de nye anlæg op, og det går helt efter planen. Ud over en god besparelse, så betyder den nye open source anlægstype, at kommunen ikke låser sig til én bestemt leverandør, og det er en stor fordel. Ifølge Jovanco Dimovski, der er leder af Vedligehold i Gentofte Ejendomme, betyder det, at man slipper for den sårbarhed, der ligger i det – og at man også her på sigt vil kunne spare penge.

- Nu kan vi gå ud til 15 forskellige leverandører og forhøre os om en pris på reservedele i stedet for kun at gå til 2 leverandører, som vi gjorde tidligere. Vores besparelse her er på omkring 30 procent. Vi kommer også til at spare på driftsservicen af anlæggene, hvor vi nu betaler 650 kr. i timen mod 800 kr. tidligere – og vi køber cirka 300 timer om året, siger Jovanco Dimovski og tilføjer, at kommunen har været godt hjulpet på vej af den teknologiske udvikling og ikke mindst prisen på den type anlæg, som er kommet langt ned de senere år.

Besparelsen på udskiftningen af anlæg løber op i 2 millioner kr., og så bliver der fremadrettet en besparelse på 45.000 kr. om året i forhold til driftsservicen. Jovanco Dimovski mener, at andre snildt kan gøre øvelsen efter.

- For os har det været undersøgelsesarbejdet, der har taget tid, men det behøver andre ikke at bruge tid på, for de er velkomne til at kontakte os her i Gentofte Ejendomme og høre, hvad de skal gøre. De kan i princippet lave en tro kopi af vores system. Hvis man ikke har den form for teknisk ekspertise i kommunen, kan man få et firma til at lave en kopi til omkring 17.000-20.000 kr. per anlæg. Derfor er det ikke det store spring for andre, siger han og tilføjer, at for Gentofte Ejendomme var det et spring, der skulle tages tilløb til, fordi man startede på bar bund.

Her var Allan Ebert vedholdende, og han oplevede, at ledelsen lyttede til ham, da han præsenterede sin færdige idé.

- Jeg lavede nogle fine modeller i Power Point, så ledelsen kunne se, hvordan systemerne så ud på det tidspunkt, og hvordan jeg forestillede mig, at de ville ende med at se ud. Der var samtidig også nogle overslag på, hvad det ville betyde økonomisk, og derfor tog det mig ikke mange minutter at overtale ledelsen, siger han og tilføjer, at det hurtigt kan blive ret nørdet, når først man dykker ned i at tale om CTS-systemer, og at det derfor er vigtigt, at man påtager sig rollen som rådgiver.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Ungdomsboliger på et modent marked

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter