I dag har Engineer the Future offentliggjort en prognose, der viser, at manglen på ingeniører og naturvidenskabelige kandidater i 2025 vil være på 13.500. Den rådgivende ingeniørbranche er den største private aftager af ingeniører, og derfor får manglen ifølge Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI) indflydelse på de opgaver, som rådgivende ingeniører varetager, og det vil bremse væksten i Danmark.

FRI mener, at med den stigende mangel på ingeniører bør vi som samfund være meget opmærksomme på, hvordan vi bruger vores ingeniørressourcer.

- Med den stigende ingeniørmangel kommer vi til at mangle ingeniører i alle dele af det danske samfund. Et af de greb, der kan løse noget af problemet, er, at den offentlige sektor trækker på færre ansatte ingeniører, end den gør i dag og i stedet indkøber de ydelser, der er brug for eller privatiserer offentlige services, som Regeringen eksempelvis lægger op til med den kommunale Byggesagsbehandling. Når ingeniørerne er i privat ansættelse, sikrer det en langt mere optimal udnyttelse af arbejdsressourcerne, og at viden kan genbruges i Danmark. Og specifikt for de rådgivende ingeniørvirksomheder betyder det, at der vil være mulighed for, at flere ansatte kan eksportere ydelser og dermed skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark. Den samfundsgevinst høstes ikke med ingeniører ansat i det offentlige, siger administrerende direktør i FRI, Henrik Garver.

FRI’s medarbejderstatistik viser, at der er 12.500 ansatte i Danmark, og at antallet af ansatte i udenlandske afdelinger og datterselskaber har passeret 13.000 i indeværende år. Det er historisk højt, og allerede i dag oplever branchens virksomheder, at det svært at få ansat ingeniører med de rette kvalifikationer i Danmark.

NB! Solenergi - nye regler, økonomi og bedste metoder. Seminaret afholdes d. 27. maj 2015.

- Ingeniørmangel er en generel bremse for den vækst, vi lige i øjeblikket ser i Danmark. På virksomhedsniveau rammer udfordringen alle virksomheder, der bruger ingeniører, men den vil være særligt stor i de mindre og mellemstore virksomheder, mens de største virksomheder har et navn og et brand, som i sig selv gør dem mere attraktive, siger Henrik Garver.

De løsninger, de rådgivende ingeniørvirksomheder anvender, er en kombination af flere tiltag: ansættelse af udenlandske ingeniører til at varetage opgaver i Danmark, mere samarbejde med udenlandske virksomheder og mere outsourcing af ingeniøropgaver til udenlandske datterselskaber. Med tiltagene kan virksomhederne løse de opgaver, som kunderne har, på det rigtige høje niveau. Men som samfund går vi glip af vækst, når arbejdspladser og opgaver flytter til udlandet.

- Derfor er det vigtigt, at der bliver uddannet flere ingeniører og cand.scient’er i Danmark, ellers er væksten truet, og det gælder ikke kun produktionsarbejdspladser men også videntunge arbejdspladser. Men det er samtidig en vigtig pointe, at hvis færre ingeniører er ansat i den offentlige sektor, så vil det også reducere ingeniørmanglen og bidrage til vækst, siger Henrik Garver.


Relaterede konferencer

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i København frem til 2030

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning