Varde Kommune forbedrer forholdene for kommunens demensramte borgere og pårørende med opførelsen af et nyt plejehjem for svært demensramte i Ølgod. Projektet arbejder målrettet med en let aflæselig infrastruktur og wayfinding. Materialer, farver og lys gør det nemt for den enkelte beboere at finde rundt i bygningen og hjem igen. Sanserne er ligeledes i fokus. Der er arbejdet med naturlige materialer, der er rare at røre og stimulerende uderum af varierende karakter.

RUM er totalrådgivere på opførelsen af det nye demenscenter i Ølgod, som skal rumme 32 almene plejeboliger og tilhørende servicearealer på godt 3.000 kvm. RUM danner på opgaven team med Green Sustainable Landscape, Gregersen & Olsson samt Consel. Projektet, der opføres i fagentreprise, blev sendt i udbud før sommerferien.

Demenscenteret er opdelt i 4 boenheder, der formmæssigt sammenbindes af 2 store saddeltage. Bygningens form er inspireret af de traditionelle gårdanlæg med 4 længer der indrammer gårdspladsen.

- Vi har ønsket at skabe et genkendeligt og hjemligt miljø, der giver tryghed for den enkelte beboer, og hvor arkitektur og indretning understøtter trivslen hos demente. Den let aflæselige infrastruktur gør det nemt for de enkelte beboere at finde rundt i bygningen - og hjem igen. Der er desuden indarbejdet velfærdsteknologiske løsninger som f.eks. sensorgulve og løsninger der sikrer en naturlig døgnrytmebelysning i boliger og servicearealer, siger  Claus Jensen, arkitekt og partner, RUM.

Der er lagt vægt på byggeriet skal opleves varmt og imødekommende. Der er arbejdet med naturlige materialer, der er rare at røre ved og som giver en stoflighed til projektet. Facaderne beklædes med teglspån og enkelte partier med lodretstående trælister.

NB! Jylland: Bofællesskab og nye boformer - ideer, planer og finansiering . Konferencen afholdes d. 23. oktober 2019.

Der er i projektet et særligt fokus på at skabe udemiljøer som understøtter fysisk aktivitet og udeliv, hvor borgere med demens, pårørende og medarbejdere kan færdes trygt i de grønne områder. Udearealerne er bearbejdet ud fra Varde Kommunes slogan ”Vi er naturen” og landskabet tækkes helt ind i bebyggelsen med en variation af uderum.

Vi ved fra forskning at sanserne og følelseslivet bevares langt hen i demenssygdommen i modsætning til de kognitive - intellektuelle evner. Derfor skal rum, omgivelser og aktiviteter tale til sanser og følelsesliv, når man bygger for mennesker med demens, siger Claus Jensen.

Inddragelse af brugerne har spillet en væsentlig rolle i udformningen af projektet. Personale og pårørende har været med til at igangsætte programmeringen af husets funktioner. En styregruppe bestående af repræsentanter for brugerne og driftsfolk har fulgt projektet tæt. Demenscenteret er disponeret med fokus på effektive arbejdsgange, overskuelighed og tryghed for både beboere og personale. Der er for eksempel etableret ekstra udgange fra boligerne og "dead ends" er undgået, hvilket er med til at skabe tryghed i forhold til udadreagerende beboere.

Byggeriet opføres i henhold til energiklasse 2020. Alle materialer i projektet udvælges ud fra hensyn til miljø og sundhed. Der vil primært blive valgt produkter, der har en stærk bæredygtig profil og/eller er miljøcertificeret. Ligeledes er der særligt fokus på anvendelighed, holdbarhed samt drifts- og vedligehold. Alt træ i byggeriet skal være FSC, PEFC-certificeret eller genbrugstræ.

Fakta:
Bygherre: Varde Kommune
Arkitekt: RUM
Ingeniør: Gregersen & Olsson
El-ingeniør: Consel
Landskabsarkitekt: Green Sustainable Landscape


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den nye Planlov KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Fremtidens betonbyggeri