Byggebranchen kan ikke følge med efterspørgslen, men en øget digitalisering kan afhjælpe flaskehalsproblemerne, og Danmark ligger i front på området.

Danskudviklet software sparer tid og materialer ved store infrastrukturprojekter i Skandinavien. Men der er brug for flere dygtige kandidater til branchen. Hér er den danske virksomhed CN3 en væsentlig aktør.

- Byggebranchen er uden tvivl et sted, hvor der er store gevinster at hente ved digitalisering, siger Jan Karlshøj, som er forsker ved DTU og beskæftiger sig med digitalisering i byggebranchen.

Bygningskortlægning forud for renovering og nedrivning. Kurset afholdes den 17. maj 2022.

- Vi har målt på de økonomiske gevinster, som kan være betydelige. Og med den danske tillidskultur i byggebranchen har vi en vigtig forudsætning for en øget digitalisering, siger han.

Den tyske ingeniørvirksomhed Wayss & Freytag er specialiseret i betonkonstruktioner og samarbejder med den danske teknologivirksomhed CN3, som har udviklet software til 3D-modellering og digital projektering, der sparer dem kostbar tid på store infrastrukturprojekter.

Strategiske partnerskaber. Konferencen afholdes den 23. marts 2022.

Virksomheden benytter CN3’s digitale platform Vitus til at lave virtuelle modeller af det, som skal bygges, og værktøjet er først og fremmest en hjælp til at undgå dobbeltarbejde.

- Fordelen ved at digitalisere byggeprocessen med Vitus er, at det gør det muligt at fange fejl på et tidligt stadie i stedet for først at finde dem, når vi er ved at støbe i stor skala. Det sparer os tid, mandskab, materialer og penge, fortæller Holger Sawitzki, som er projektleder hos Wayss & Freytag.

Udviklingsejendomme: renovering, optimering og værdiskabelse. Konferencen afholdes den 4. oktober 2022.

Holger Sawitzki peger på, at der er stor åbenhed over for digitalisering i Skandinavien, og for ham er det interessant at opleve, at BIM er dybt integreret på de projekter, han selv er en del af.

Meget taler således for, at den danske byggebranche har et godt udgangspunkt for at høste gevinsterne ved en øget digitalisering. Men Jan Karlshøj peger især på én væsentlig barriere.

Branding af byggeprojekter. Konferencen afholdes den 27. oktober 2022.

- Man kan ikke forlade sig på de stærke digitaliseringsværktøjer alene. Uden tilstrækkeligt med veluddannede kandidater kan byggebranchens udvikling mod digitalisering gå i stå. Jeg oplever, at der er et stort fokus på området, men det er også op til branchen selv at lægge pres på uddannelsesinstitutionerne, siger han.

Hos CN3 oplever man også manglen på specialister, og man har derfor valgt at tage sagen i egen hånd.

- Vi giver dygtige studerende adgang til vores platform og uddanner dem inden for digitalt byggeri. Samtidig underviser vi på DTU, fordi vi ønsker flere dygtige kolleger i branchen. Det er vigtigt at styrke uddannelsesindsatsen for at byggebranchen kan få større udbytte af de muligheder, der ligger i digitalisering, siger administrerende direktør Rolf Carlsen fra CN3.

Jylland: De nye brandkrav 2020, brandcertificering - planlægning og løsninger. Kurset afholdes den 3. marts 2022.

Rolf Carlsen peger på, at Danmark er et lille land med relativt få kandidater med specialisering inden for digitale løsninger til byggeriet. Digitaliseringen i branchen går derfor for langsomt, hvis vi kun satser på, at der skal udklækkes nye kandidater.

- Når digitale specialister bindes sammen med tekniske fagspecialister, er det med til at sikre gode og bæredygtige byggerier. Den samlede indsats accelererer digitaliseringen i byggebranchen. Vi tror på, at det vil få flere til at få øje på de store gevinster, den fører med sig, siger han.


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne