Når et byområde ændres fra fattigkvarter til et område hvor de veluddannede, kulturen og de rige flytter ind, får de fattige det bedre og færre flytter væk. Det viser en ny analyse.

Byudvikling fra nedslidt til lækker bydel kaldes gentrificering eller forædling af en bydel:

 

Ordet gentrificering kommer af det engelske ord for adel-stand: gentry. Gentrificering betegner frit oversat at “adelen kommer til byen, at byen foradles (læs: forædles)”. 

 

Gentrificering er positivt for byområderne som helhed, men, især på venstrefløjen, har man set det som et problem, at de gamle beboere fortrænges, fordi huslejerne stiger eller de fattige føler sig fremmedgjorte.

 

Men virkeligheden er anderledes: Resultatet for de fattige er overraskende positive, viser en analyse af beboerne i centrale bykvarterer med lav indkomst i de 100 største storbyområder i Amerika, som de 2 økonomer David Reed og Quentin Brummet har foretaget, efter der er sket gentrificering. Analysen har samkørt data fra år 2000 og frem.

 

Analysen viste:

 

* At færre fattige/uuddannede flytter væk fra de nye lækre bydele, end det som er gældende for bydele der ikke er blevet forbedrede. Det er simplethen dejligere at bo i en bydel hvor kriminaliteten er faldet, der er gode butikker, der er rydeligt i gaderne og og ens børn går i skoler med flere middelklassebørn. Så de fattige bliver boende i stedet for at flytte væk til noget bedre når muligheden er der.

 

* Børn af de fattige/uuddannede får bedre uddannelsesniveau, fordi de trækkes op/inspireres af deres kammerater fra veluddannede familier. De får bedre uddannelser end de beboere der bor i fattige kvarterer.

 

* Huslejerne stiger ikke for de (fattige) beboere der bor i de udviklede områder. Det er de veluddannede tilflyttere som betaler de høje huslejer.

 

* Færre fattige unge ender i fængsel, fordi man ikke hænger ud på samme måde i de udviklede bydele.

 

* Flere fattige voksne kommer i arbejde i de udviklede bydele, fordi der er flere jobs lokalt som kan varetages af uuddannede, såsom café-jobs. Desuden møder de flere folk lokalt som er i arbejde, og som kan hjælpe dem ind på en arbejdsplads: “Vi mangler en ….. lige nu så prøv at ringe til…..

 

Så måske skal vi i fremtiden se venstrefløjen og projektudviklere juble i flok når bydele foradles (Læs: gentrificeres).

 

 

 

 

 

 

 


Relaterede konferencer

Ungdomsboliger på et modent marked

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fremtidens betonbyggeri

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter