Danhaus har siden 2011 bygget flere bofællesskaber, er i gang med at opføre bofællesskabet Mageløse i Værløse - tegnet af Henning Larsen Architects - og har ambitioner om at blive den største aktør på markedet for bofællesskaber. 

Interessen for at bo sammen med andre i et moderne bofællesskab stiger, fordi boformen blandt andet passer til nutidens og morgendagens familiemønstre. Danhaus har siden 2011 bygget bofællesskaber og er blandt andet ved at bygge for Bofællesskabet Mageløse – tegnet af Henning Larsen Architects – på grunden, hvor Flyvestation Værløse lå i mange år.

- Det er en fornøjelse at bygge for at skabe et bedre liv for mennesker – og gerne på tværs af alle generationer. Tiden og tallene taler for sig selv. Interessen for at bo sammen med andre vil bare fortsætte med at stige, og vi har planer om at sætte os solidt på markedet for bofællesskaber, siger administrerende direktør for Danhaus, Johannes Schmith.

Danmarks Statistik har talt sammen til, at der nu findes 37 forskellige familieformer. Eksempelvis lever 1,6 millioner danskere som enlige – det svarer til 37 procent af alle voksne. De mange nye familieformer passer langt fra ind i det traditionelle parcelhus.

Det er en af grundene til, at efterspørgslen efter moderne fællesskab/bofællesskab boomer i Danmark. Antallet af voksne, der bor i ”andre husstande bestående af flere familier”, er steget med 45 procent i løbet af de seneste 10 år. I 2007 gik 451.013 danskere under den betegnelse, mens tallet i 2017 nåede 655.435, og i den seneste opgørelse fra 2018 var tallet 672.085.

Satser på bofællesskaber
Et moderne bofællesskab anno 2018 har ikke meget med 70’ernes kollektiver at gøre. I dag er der krav om moderne, individuelle boliger i høj kvalitet – gerne bundet sammen af et fælleshus, hvor der er plads til spisning, hygge og aktiviteter.

Danhaus’ fokus på bofællesskaber betyder også et farvel til de store og individuelt designede enfamiliehuse, som virksomheden årligt har solgt 70-80 af de seneste år.

- Vi bruger for meget tid og energi på at bygge store og håndtegnede huse. Vi vil derfor fokusere på det, vi er allerbedst til: At bygge bofællesskaber, rækkehusbyggerier – som også skaber fællesskaber – og så de huse, vi allerede har i vores katalog. På den måde udnytter vi bedst vores kompetencer og vores produktion, siger Johannes Schmith.

NB! Bofællesskaber og nye boformer. Konferencen afholdes d. 7. februar 2019.

Virksomheden har årelang erfaring med at bygge rækkehuse og har oplevet, hvordan der spontant opstår nye fællesskaber, når mennesker flytter ind ved siden af hinanden i en ny bebyggelse. Danhaus har på nuværende tidspunkt har 150-200 huse under opførsel og 700 i ordre.

Johannes Schmith forventer at komme til at bygge endnu flere rækkehuse og bofællesskaber i de næste 5 år. Han oplever, at ejendomsinvestorer og ejendomsudviklere har stor interesse i bofællesskaberne. Der er ikke andre byggefirmaer herhjemme, der har gjort bofællesskaber til deres speciale og har formået at håndtere de mange individuelle valg til indretning, som køberne gerne vil foretage.

- Familiestrukturerne er under kraftig forandring. Kernefamilien med far mor og børn er i dag og i morgen bare én ud af mange måder at leve på. Valget behøver ikke at være begrænset til den biologiske familie. Man kan vælge den "stamme" og det fællesskab, som passer én. Det giver grobund for nye måder at bo på, og det samme gør vores søgen efter fællesskab og nærhed i en travl hverdag. Mange har taget den deleøkonomiske tankegang til sig, hvor vi gerne deler med andre frem for, at det er vigtigt, at vi hver især ejer en græsslåmaskine eller en bil. Bofællesskaber – i forskellige former og på landet eller i byerne – passer godt til mange måder at leve på, så jeg er overbevist om, at det er en boform, som er langtidsholdbar, siger fremtidsforsker Mette Sillesen.

Behov for central styring
Danhaus oplever et stort behovet er for en aktør, som udover at kunne bygge boligerne også kan samle trådene for de mennesker, som gerne vil bo sammen.

- Tit kan der gå mange år fra den første tanke om et bofællesskab opstår til drømmen bliver en realitet. Ofte er vejen dertil brolagt med et utal af møder, myndighedsgodkendelser, økonomidrøftelser og så videre. Derfor går vi til markedet med en "plug and play" løsning, så vi holder styr på rådgivning, byggeproces og individuelle ønsker til indretning. Ja, selv regelsættet for at bo sammen kan vi levere, siger Johannes Schmith.

Blandt seniorerne er der også lyst til at bo sammen. 80.000 overvejer at flytte i seniorfællesskaber over de næste 5 år. Og der er mange gode grunde. En undersøgelse fra Realdania viser, at 91 procent af beboerne i seniorfællesskaber oplever øget livskvalitet, og at der her er 7 gange lavere træk på offentlige udgifter til praktisk hjælp.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Fremtidens betonbyggeri

Hvordan vi får mere liv i bykernerne