Fakta har i 2017 forbedret resultatet af driften (EBIT) med 128 millioner kr. i forhold til året før. På bundlinien er resultatet et minus på 18 millioner kr. mod et underskud på 124 millioner kr. året før. Trods fremgangen lukkes 47 butikker.

Faktas Omsætningen blev 9,2 milliarder kr. i 2017 mod 9,5 milliarder kr. i 2016 Driftsresultat (EBIT) blev forbedret fra 173 millioner kr. i 2016 til 45 millioner kr. i 2017. Alligevel har kæden og dens ejer, Coop, besluttet at lukke 47 butikker. Det vil blive gennemført inden udgangen af maj. Dermed vil kæden bestå af 359 butikker.

Fælles for de 47 butikker er, at de giver underskud og ikke har udsigt til andet.

- Efter et år, hvor Fakta har præsteret en historisk stor fremgang, kan det virke mærkeligt at gøre dette. Men det er desværre nødvendigt for at hele kæden kan komme til at være en god forretning, og vi har mulighed for at gennemføre de nødvendige investeringer, siger direktør Stina Glavind, Fakta.

Det berører 900 medarbejdere, hvoraf 400 er under 18 år. De er blevet orienteret i dag. I det omfang det er muligt, vil Fakta og Coop søge at tilbyde dem job i andre butikker.

- Som tallene viser, er Fakta inde i en rigtig god udvikling for langt de fleste butikker. Men vi må se virkeligheden i øjnene, og det er, at vi samlet set tynges af butikker, som aldrig skulle have været åbnet. For at kunne investere i de sunde og succesfulde butikker, er vi nødt til at tage den barske beslutning at gennemføre denne lukningsrunde, siger Stina Glavind.

I de kommende år vil Coop, der ejer Fakta, investere betydeligt i kæden i form af ny teknologi, moderniseringer og ændringer i butiksnettet. Den første store investering er introduktion af selvbetjeningskasser, Bip & Betal, hvor medlemmerne får mulighed for selv at scanne varerne, lægge dem direkte ned i deres indkøbspose og gå uden om kassekøen. Test begynder i de første butikker i denne uge, vil hurtigt omfatte 10 butikker og i løbet af det kommende år vil det komme ud i større omfang i kæden.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fremtidens betonbyggeri

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Aarhus under udvikling - fokus på de store projekter

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS