Udviklingen af Godsbanearealerne med 3.000 beboere i 1.500 boliger, håndværker-kollegium, multihal, institutioner og byliv er blevet vedtaget af byrådet i Horsens og er nu i høring frem til 23. december. 

DSB Ejendomsudvikling har i et samarbejde med Skala Arkitekter udarbejdet en helhedsplan for udvikling af godsbanearealerne på 100.000 kvm mellem Vestergade i nord og Bygholm Parkvej i syd. Nu har Byrådet vedtaget forslag til Lokalplan 321 ud fra et ønske om at udvikle den nye bydel.

DSB har allerede solgt 1 grund til BRF Fonden, som har købt 15.000 kvm til opførelse af et håndværker-kollegium, mens kommunen har købt 5.000 kvm grund til en daginstitution og multihal.

Ved siden af Godsbanearealerne er byggeriet af en campus med 8.000 studerende på vej. I budgetaftalen for 2020 blev det desuden besluttet, at der skal bygges et ungekulturhus i Det Gule Pakhus-område.

Placering

Lokalplanområdet ligger på det tidligere rangerterræn ved Horsens Station.

Området udgør den sydlige del af det gamle godsbaneareal ud til Godsbanegade. Området ligger nord for Campus.

Øst for grunden er der boliger i punkt- og rækkehuse i 3-5 etager samt den karakteristiske, nænsomt renoverede Bastian i 3 etager.

Vest for lokalplanområdet ligger bane-traceet, der danner overgang til Bygholm Park.

Multihal og dagistitution

Kommunen udbyder nu projektet med Bevægelses-daginstitution og Multihal, som bliver et flerbrugerhus med integreret daginstitution og bevægelsesfaciliteter, der bl.a. skal anvendes af de nærliggende uddannelsesinstitutioner – Social og Sundhedsskolen og VIA Pædagoguddannelsen i Horsens.

Projektet omfatter opførelsen af en ny 3. etagers aldersintegreret daginstitution og idrætsfaciliteter på i alt 2.050 kvm. Bygningen er udformet med varierende højder optil 3 etager og skal forberedes for en mulig 4. etage i daginstitutionsdelen.

Daginstitutionen rummer faciliteter  til 120 børn, fællesrum, pædagogisk køkken, modtagerkøkken og personalefaciliteter.

Bevægelsesdelen rummer en stor opdelelig Multihal, en Motorikhal, en Bevægelsessal og dertil omklædningsfaciliteter og depoter. 

Projektet bliver nærmeste nabo til Håndværkerkollegiet.

Lokalplan for både daginstitution og håndværkerkollegiet er under udarbejdelse og forventes vedtaget af byrådet umiddelbart inden kontraktindgåelse / opstart byggeri.

Det er Cowi der har udarbejdet Lokalplanforsalget, som nu er i høring frem til den 23. december 2020.  

Håndværker-kollegiet

BRF-fonden vil bygge en række håndværker-kollegier i Danmark med Horsens-projektet som det første. På den 15.000 kvm grund skal der bygges et 6.000 kvm kollegium med værksteder og fællesarealer til 84 håndværkselever. Prisen bliver 250 millioner.

Kollegiet er tegnet af arkitektfirmaet Cubo og skal stå klar til indflytning i 2023. Byggeriet bliver nabo til det kommende Campus, der lige nu opføres ved banegården som uddannelsesinstitution for op mod 8000 studerende.

BRF-fonden er største aktionær i Jyske Bank, efter realkreditinstituttet BRF i 2014 fusionerede med Jyske Bank. Fonden har en egenkapital på 7,1 milliarder.

Baggrund

DSB Ejendomsudvikling ønsker at udvikle godsbanearealerne omkring Horsens Station, der strækker sig over et område på 85.300 kvm vest for Emil Møllers Gade og 14.700 kvm syd for stationen. Der skal opføres 150.000 kvm byggerier.

I samarbejde med DSB og Horsens Kommune har SKALA Arkitekter udarbejdet en helhedsplan for godsbanearealet i Horsens. SKALA Arkitekter fronter rådgiverteamet, som omfatter underrådgiverne Urban Power og Schønherr.

Der kommer til at bo 3.000 mennesker i den nye bydel, der udgøres af en kombination af opbrudte karréer, rækkehuse og tårne. 


Relaterede konferencer

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Boligudvikling i Jylland

Den nye Planlov KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS