Den 3. juli 2021 åbnede Besøgscentret Ilulissat Isfjordscenter ved Ilulissat, som er Grønlands største turistmål. Det 1.500 kvm store center til en værdi af 152 millioner kr er tegnet af den prisvindende arkitekt Dorte Mandrup.

Centret er blevet til i et dansk-grønlandsk partnerskab mellem den filantropiske forening Realdania, Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia.

Omgivet af isfjelde og med udsigt over Ilulissat Isfjord åbner Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter den 3. juli 2021 og inviterer lokalbefolkningen og turister på en oplevelse i verdensklasse. Her kan gæsterne blive klogere på det UNESCO-beskyttede områdes unikke natur- og kulturhistorie, og hvordan klimaforandringerne præger området ved isfjorden – og samtidig nyde udsigten til den storståede isfjord og dens prægtige isfjelde helt tæt på det UNESCO-beskyttede område.

Ilulissat er Grønlands største turistmål, og på et normalt år besøger omkring 30.000 turister byen. Isfjordscentret vil give dem nye oplevelser ved at informere om natur, kultur og klimaforandringernes betydning og give dem en arkitektonisk oplevelse ud over det sædvanlige.

”Det er en stor begivenhed, at det nye Kangiata Illorsua – Ilulissat Isfjordscenter nu åbner, siger Palle Jerimiassen, Borgmester i Avannaata Kommunia, hvor Ilulissat ligger. Med centret får Ilulissat et nyt samlingspunkt for både lokalbefolkning og besøgende. Samtidig understøtter centret den positive lokale udvikling ved at skabe arbejdspladser og gøre Ilulissat til en endnu mere spændende destination, end byen allerede er i dag.”

Isfjordscentret opstod som en ide, da Ilulissat Isfjord i 2004 blev optaget på UNESCO’s verdensarvsliste. Med den fornemme titel fulgte også en forpligtelse til at formidle dette ganske særlige sted.

Det førte til, at Grønlands Selvstyre, kommunen Avannaata Kommunia og den filantropiske forening Realdania i 2015 indgik et partnerskab om at opføre et besøgscenter i verdensklasse, som kan fortælle om områdets helt særlige natur og kultur. Projektet til en samlet sum af ca. 152 millioner kr. er nu er blevet til virkelighed.

Med formidlingen skal Ilulissat Isfjordscenter også understøtte den stigende turisme, som Grønland oplever. Isfjordscentret er det første af i alt 6 regionale besøgscentre, som Grønlands Selvstyre vil etablere de kommende år.

“Isfjorden og området omkring Ilulissat er helt enestående i verden, og nu kan stedet, naturen og historien om isen opleves i et besøgscenter i arkitektonisk særklasse med udsyn til isfjorden i første parket og en spændende udstilling indenfor, siger den Administrerende direktør i den filantropiske forening Realdania, Jesper Nygård. Besøgende vil også blive klogere på klimaforandringerne på et sted, hvor de sætter deres meget tydelige spor. Centret bidrager på den måde med endnu flere oplevelser på dette helt særlige sted og skal understøtte en positiv udvikling i Ilulissat og Grønland.”

Det er ikke første gang, at Realdania engagerer sig i området omkring Ilulissat Isfjord. Datterselskabet Realdania By & Byg har i et tidligere dansk-grønlandsk partnerskab restaureret to historiske huse fra 1700-tallet i bygden Ilimanaq. Også her var formålet bl.a. at skabe et bæredygtigt lokalt grundlag for udvikling af turisme og erhvervsliv ved at gøre bygningsarven levende og styrke området som destination.

Det nye isfjordscenter er tegnet af den danske arkitekt Dorte Mandrup. Valget faldt på netop hendes tegnestue efter en international arkitektkonkurrence i 2016, hvor Dorte Mandrup formåede at præsentere et poetisk og fremsynet projekt, hvis arkitektoniske helhed understøtter den overordnede vision med isfjordscentret.

Det er femte gang, at Dorte Mandrup skaber et projekt nær et UNESCO-beskyttet område, og der har i udformningen af bygningen også været stort fokus på at udvise respekt for den omkringliggende natur. Centret ligger i forlængelse af områdets vandreruter og med sin særlige, vredne konstruktion tilbyder bygningen fri adgang til taget med udsigt over det storslåede landskab.

Inde i centret kan besøgende tage på en rejse gennem tiden i centrets 400 kvm store udstilling ”Sermeq pillugu Oqaluttuaq – Fortællingen om is”, som er skabt af de prisvindende JAC studios. Her kan man bevæge sig gennem et landskab af isflager, hvor arkæologiske genstande og film udstilles i isprismer af glas. Centralt i udstillingen vises autentiske iskerneboringer hentet fra indlandsisen, der fortæller om kultur og klima fra i dag og tilbage til 124.000 år f.v.t. Man kan også opleve kunstinstallationerne ”Elleve bevægelser i islandskabet” af Louise Foo og ”Inde i Grønlands indlandsis” af Anna Domnick.

Økonomi og bidragsydere:

Det samlede budget for projektet er ca. 152 millioner kr.
Realdania har bidraget med 108 millioner kr.
Grønlands Selvstyre og Avannaata Kommunia har bidraget med tilsammen 23 millioner kr.

Centrets udstilling “Fortællingen om is” og skoletjeneste er finansieret af Nordea-fonden med 16,45 millioner kr., Augustinus Fonden med 3,8 millioner kr., Bloomberg Philanthropies med 750.000 kr. og OAK Foundation med 370.000 kr. En del af Nordea-fondens støtte er øremærket til en fysisk og online skoletjeneste for skoler og skolebørn i hele verden, der er under udvikling.

Om drift og strategi:

Driften af Isfjordscentret er forankret i Greenland Visitor Center, en selvejende institution under Grønlands Selvstyre. Det forventes, at 25.000-27.000 gæster årligt vil besøge centret. Centret er på 1.500 kvm, heraf er 900 kvm opvarmet og ca. 400 kvm er udstillingsområde.


Relaterede konferencer

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Stormflodssikring af by- og landområder

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND