Antallet af lønmodtagere har aldrig været større. I august kom 6.500 flere i arbejde, og beskæftigelsen slår nu danmarksrekord. I bygge- og anlægsbranchen var jobvæksten dog beskeden.

I august var der 2,76 millioner personer med lønmodtagerjob, viser Danmarks Statistiks sæsonkorrigerede lønmodtagerbeskæftigelse.

- Aldrig i Danmarkshistorien har der været flere lønmodtagere i job, og jobfremgangen fortsatte i august med overraskende voldsom fart. Selv om presset på arbejdsmarkedet er taget til gennem 2018 bliver netop arbejdsmarkedet ved at levere varen som den vigtigste vækstmotor i dansk økonomi, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Befolkningstallet stiger
En medvirkende forklaring til beskæftigelsesrekorden er, at befolkningstallet også stiger. I øjeblikket er cirka 71 procent af alle 16-64 årige i job. Det betyder, at der stadig er stykke op til den højeste beskæftigelsesfrekvens nogensinde, som var 71,9 procent af de 16-64 årige i februar 2008.

- Den gode nyhed i dansk økonomi er, at arbejdsstyrken stiger nogenlunde ligeså meget som beskæftigelsen, og at der flyttes mange fra passiv til aktiv forsørgelse. Men selvfølgelig varer opsvinget ikke evigt, og derfor bør de gode tider og solskinsvejret i dansk økonomi bruges til at trimme arbejdsmarkedet og skattesystemet til yderligere fremgang, siger Bo Sandberg.

NB! Akustik og lyd - løsninger i nybyg og eksisterende ejendomme. Kurset afholdes d. 31. oktober 2018.

Moderat vækst i jobvæksten i byggeriet
Bygge- og anlægsbranchen er stadig i vækst, men i 2018 er fremgangen mere moderat end på resten af det private arbejdsmarked. I august var der lige som i de foregående måneder en beskeden jobvækst på 400 lønmodtagere.

- Selv om trenden fortsat peger opad, bliver det fremover i et roligere tempo. Dels kan udfordringerne med at tiltrække medarbejdere nu virkelig mærkes, og dels vokser byggekranerne trods alt ikke – efter mere end fem års fremgang - ind i himlen, siger Dansk Byggeris cheføkonom.

Dansk Byggeri efterlyser derfor reformer, der får endnu flere i arbejde.

- Men det er vigtigt at understrege, at reformer jo bestemt ikke altid behøver at være med pisk, de kan også være med gulerod. Fx kan der være god musik i at give yderligere skattemæssigt incitament til at få seniorerne til at blive længere tid på arbejdsmarkedet i forbindelse med finanslovsforhandlingerne. Det er også underbelyst, at rettidig omhu med investeringer i infrastrukturen øger arbejdsudbuddet. Spilder man mindre tid i trafikken kan en del af tiden jo bruges på at arbejde mere, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.


Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.