Danmarks 8. største kommune, Horsens, ønsker at være et centrum for vækst i Østjylland. Derfor iværksatte Horsens Kommune en stor plan for midtbyen for lidt over et år siden. Den skal imødekomme den store befolkningstilvækst på 22 procent frem mod 2040, og ambitionerne er nu klar til at blive virkeliggjort i samarbejde med AP Pension og Casa.

Kommunalbestyrelsen i Horsens Kommune vedtog i slutningen af 2016 en budgetaftale, der gav grønt lys til at realisere en storstilet midtbyplan. Alle aftaler er faldet på plads, og der kan nu sættes fuld gas på udviklingen af Horsens midtby, som eksperter har vurderet kan hente en øget omsætning på over 400 millioner kr. til kommunen.

- I Horsens ønsker vi at fortsætte med at være en vækstkommune med et stigende antal borgere. Det kræver investeringer i boliger, indkøbs- og uddannelsesmuligheder samt en ambitiøs udvikling af midtbyen for at imødekomme befolkningstilvæksten, og det sikres blandt andet gennem disse aftaler med AP Pension, siger borgmester Peter Sørensen.

- Situationen er i dag den, at borgernes kontakt med kommunen primært sker via Borgerservice eller online, hvorfor det giver det god mening at flytte en del af de ikke-borgernære funktioner væk fra rådhuset for derved at gøre plads til andet. Endelig gør vi Horsens til et uddannelsesmæssigt kraftcenter, som også i årene fremover kan være med til at tiltrække studerende til vores by, uddyber Peter Sørensen.

Vækst i Horsens Kommune og liv i midtbyen
Omdannelsen af Horsens midtby omfatter blandt andet etablering af nye campusfaciliteter for VIA University College og udvikling af Kvickly-grunden i byen samt mulig etablering af et butiks- og oplevelsescenter i det hidtidige rådhus. Derudover flyttes rådhuset administrative funktioner til VIAs nuværende bygninger.

Ifølge et notat fra Horsens Kommune omfatter planen derfor AP Pensions køb af rådhuset for 324 millioner kr., hvoraf de 120 millioner kr. er en option til udvidelse af det planlagte indkøbscenter på 20-25.000 kvm.

NB! Horsens investerer 12 millarder i byudvikling. Konferencen afholdes d. 3. oktober 2018.

- Horsens er en utrolig spændende og dynamisk by, hvor vi oplever, at der fortsat er et utroligt stort potentiale for udvikling og vækst. I Horsens kan vi være med til at udføre projekter, som både vi og kommunens borgere kan være stolte af, og som samtidig giver vores kunder et fornuftigt afkast, uddyber Peter Olsson, direktør, AP Ejendomme.

Horsens Kommune indgår som led i aftalen en leje-/OPP-aftale med AP-pension om nyistandsatte lokaler i 3 blokke (D, E, F) i VIAs nuværende lokaler på Chr. M. Østergaardsvej. Den årlige leje er 14,6 millioner kr. og Horsens Kommune overtager ejendomsretten efter 20-25 år mod betaling af 100 millioner kr. Horsens Kommune køber og ombygger fløj G til jobcenter og andre kommunale formål. Horsens Kommune køber endvidere sportshallen for 15 millioner kr

- Planen vil både være med til at sikre et godt handels- og uddannelsesmiljø i Horsens, og samtidig være med til at binder midtbyen bedre sammen. På Horsens vegne er jeg utrolig glad for, at vi med denne omdannelse af midtbyen i Horsens kan være med til at cementere kommunens position som en vækstmotor i Østjylland, fortsætter Peter Olsson.

Casa får fremover ansvaret for VBI-park og fløj A, B og C på Chr. M. Østergaardsvej, idet kommunen indgår i en kommende erhvervsudviklingspark med 10 millioner kr. Casa er samtidig entreprenør på både etablering af nye campusfaciliteter for VIA University College og udvikling af Kvickly-grunden.

- Som lokal virksomhed er vi enormt glade for at kunne bidrage til udviklingen af vores by – og samtidig stolte af at indgå i så stort et samarbejde med AP Pension. Det er ikke ukompliceret at gennemføre en så storstilet plan, men efter rigtig gode og grundige forberedelser med Horsens Kommune og AP Pension er vi sikre på, at vi i fællesskab kan indfri Horsens Kommunes ambitioner for omdannelsen af midtbyen, tilføjer Casas administrerende direktør direktør Michael Mortensen.

 

 


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Fremtidens betonbyggeri

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter