Omkring 2,45 millioner danskere bor i dag til leje, hvilket er knap 35.000 flere sammenlignet med 2017, mens 3,29 millioner bor i egen bolig, hvilket kun er 3.000 flere end i 2017. Det viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik. Der er dog store regionale forskelle.

En ny opgørelse fra Danmark Statistik viser, at antallet af lejere stiger for 8. år i træk. Det skyldes, at flere ønsker en mere fleksibel boligøkonomi og hverdag, Rasmus Juul-Nyholm, direktør hos en af Danmarks største ejendomsadministratorer, Cobblestone.

- En stor del af fremgangen af lejere de seneste år kan relateres til mange indvandrere samt flere unge og enlige, som ikke har råd til at eje. Interessen for et leje udmønter sig pt. i et byggeboom af boliger i blandt andet hovedstaden, Aarhus og Aalborg, hvoraf rigtig mange er lejeboliger, siger Rasmus Juul-Nyholm.

NB! Lejeloven - nyhder. Kurset afholdes d. 11. september 2018.

Der er store regionale forskelle på, hvorvidt man bor til leje eller ej. I Region Hovedstaden bor 55 procent af befolkningen til leje, mens andelen i resten af landet er 37 procent. Samtidig skal det stigende behov for lejeboliger ses i lyset af en større megatrend, påpeger Rasmus Juul-Nyholm.

- Lejeboligen vinder også indpas, fordi en voksende grupper danskere har behov for mere fleksibilitet og frihed i deres hverdag og herunder en mindre stram boligøkonomi. For eksempel oplever vi flere midaldrende uden børn, der skifter ejerboligen ud med en lejebolig i byen for at få mere økonomisk råderum og begynde et nyt kapitel i deres liv. Herudover vokser antallet af danskere, der arbejder på deltid og på freelancekontrakter, eksplosivt. Deres økonomi er ofte mere usikker end fastansattes. Mange af dem foretrækker en lejekontrakt, fordi det er mindre risikabelt, siger han.

NB! Jylland: Lejeliven - nye ændringer og praksis. Kurset afholdes d. 6. november 2018.

Hovedparten af alle børn bor i ejerbolig, og andelen stiger med børnenes alder indtil det 13. år. Når de unge flytter hjemmefra bor de oftest til leje. Blandt de 23-årige er det kun hver 5., der bor i en ejerbolig. Herefter stiger andelen støt, og ved 34-årsalderen er andelene, der bor til leje og i ejerbolig præcis lige store. Ejerbolig er den mest almindelige boligform helt frem til 82-års alderen, hvor kurverne igen krydser hinanden.

Enlige bor oftest til leje
Ifølge Danmarks Statistik bor 3 ud af 4 personer, der bor med sin ægtefælle, i en ejerbolig. Det modsatte gælder for enlige kvinder, hvor kun 24 procent bor i en ejerbolig. Blandt enlige mænd bor bor 34 procent i en ejerbolig. Øvrige par, der består af samlevende, samboende og par i registreret partnerskab, har en lige stor andel i ejer som i lejebolig.

År samt antal ejere og antal lejere
2018: 3.286.893 | 2.441.226
2017: 3.283.850 | 2.406.750
2016: 3.276.285 | 2.368.505
2010: 3.269.406 | 2.044.914
Kilde: Danmarks Statistik



Relaterede konferencer

Stormflodssikring af by- og landområder

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter