I oktober 2015 fik 10 ferieprojekter tilsagn om at kunne opføres i  kystområder, som hidtil havde været no-go for byggerier. Fra de fik tilsagnet og til byggerierne skulle være fysisk igangsat, var grænsen på 5 år, men det har vist sig svært for de fleste projekter at være igang med selve byggeriet inden november 2020.

Nu vil Folketinget give en fristforlængelse på 2 år, så projekterne først skal materialisere sig senest i oktober 2022 i stedet for allerede til næste år.

Desuden kan man få lov til at gennemføre mindre ændringer i projekterne, hvilket hidtil har været forbudt, fordi det var præcise dispensationer der var givet fra starten af, og de kunne ikke ændres.

De 10 projekter har generelt haft en svær gang på jorden, for der skal være virkelig rige folk bag, for realkredit og banker er ikke meget for at låne ud til ferieprojekter. De har tidligere tabt for mange penge på diverse ferieprojekt-drømme.

Projekterne har samtidigt været meget fastlåste, fordi der blev arbejdet på jomfruelig jord, hvor det lovgivningsmæssigt ikke var tilladt at ændre  på tingene i projektforløbet. Og det gør det praktisk talt umuligt at lave projekter som strækker sig over mange år.

Da projekterne ligger på steder hvor mange private og professionelle interesser støder sammen er der ofte fulgt protester og klagesager med i forløbene, som har besværliggjort lokalplan-grundlaget for projekterne. Så tiden er gået og pludselig har investorerne stået med alt for stramme tidsfrister - og så trækker de fleste sig: Hvis man ikke kommer igang med at sætte mursten op inden november 2020, så er projektet tabt. Og tilladelsen bliver trukket tilbage.

Projekterne er spredt over hele landet og vil samlet koste 4 milliarder.

Der var i alt 20 projekter, der levede op til kriterierne om, at de skulle udvikle kyst- og naturturismen, øge tiltrækningen af udenlandske turister, etableres i tilknytning til øvrige turismemæssige aktiviteter, og projekterne skal indpasses i den omkringliggende natur.  

Det blev udvalg 10 projekter.

De udvalgte 10 projekter

* Ringkøbing-Skjern Kommune, Søndervig Feriepark: Projektet består af 483 feriehuse, Nordeuropas største badeland, fællesfaciliteter og wellness-faciliteter og vil indebære en investering på 1 milliard kr. Vandlandet Lalandia er færdig i 2022 og de første 280 ferieboliger bygget af JCN er færdig i slutningen af 2021. 75 % af boligerne blev solgt i pinsen 2019.

 * Vordingborg Kommune, Aquapark Møn: Ferie- og oplevelsescenter  baseret på vand, natur/outdoor og industrikulturmiljø samt en ferieboligbebyggelse på 500 enheder på den gamle sukkerfabrik. Projektet vil koste 1,3 milliarder kr.  Den første fase af byggeriet påbegyndes i 2020 og færdiggøres i 2021 og omfatter 120 ferieboliger og et oplevelsescenter i sukkerfabrikken. Der mangler dog fortsat en investor.

Sønderborg Kommune, Nordals Ferieresort: Projektet består af 2 hoteller, 500 ferieboliger, 2 campingpladser, vandoplevelser, marina med 100 bådpladser, butikker og restauranter. Projektet vil koste 1,3 milliarder kr. Byggeriet går igang inden november 2020 og skal stå færdig i 2023. Bitten & Mads Clausens Fond, Linak Holding og Sønderborg Kommune skyder penge i realisering af resortet.

* Lolland Kommune, Safari Lodge Knuthenborg: Projektet omfatter etablering af 200 tematiserede overnatningsenheder og dertil hørende konference- og spisefaciliteter i tilknytning til Knuthenborg Safaripark lige midt i naturen i simple rammer. 1. fase er udført.

 * Stevns Kommune, Besøgscenter v. Stevns Klint: Projektet omfatter etablering af et besøgscenter om Stevns Klint (UNESCO Verdensarv).  naturlegeplads, stier, nye trapper, styrkelse af udsigtspunkter og landgangsbro. Praksis Arkitekter har tegnet et 3.200 kvm besøgscenter. Byggeriet starter i 2020 og skal stå færdig i december 2021. 

* Varde Kommune, Blåvand Strandpark: Projektet omfatter wellness faciliteter og 50 luksusferielejligheder, restaurant, småbutikker, klubhuse samt en naturpromenade med oplevelseslommer mellem Blåvand Strandpark og Hvidbjerg Strand. Arkitektfirmaet Norrøn har vundet ide-konkurrencen, men projektet er i klagesag for øjeblikket.

* Hjørring Kommune, Løkken Klithotel: Projektet omfatter erstatning af et nedslidt hotel med et nyt klithotel med nu 62 værelser fordelt på 3.360 kvm. Opridneligt var projektet på 34 værelser, men det er for småt til at drive rentalbelt hotel. Projektet har også konferencefaciliteter og restaurant samt 14 satellitværelser, wellness center, 10 nye badehuse på stranden samt omdannelse af byens vandtårn og redningshus til henholdsvis udsigtstårn og til brug for pop-up arrangementer.  Projektet vil have en samlet investering på 50 millioner kr. Mangler investor.

* Svendborg Kommune, Øhavscenter Christiansminde: Projektet omfatter en ny undervisningsbygning, cafe,  vandsport, promenade, samt nye hotelværelser bygget ind i terrænet.   Projektet er opgivet.

* Gribskov Kommune, New Nordic Coast: Projektet omfatter etablering af nyt strandhotel samt strandmole med havbad, en forlængelse og forstærkning af eksisterende havnemoler, bredere sandstrande, anlæg af badebro med flydende sauna samt et aktivitetsområde. Projektet er opgivet.

* Norddjurs Kommune, Strandliv Fjellerup: Projektet omfatter etablering af 4 konkrete nedslag på Fjellerup Strands 2,5 km kyststrækning. Nedslagene har  fokus på leg, læring og sport. Projektet endelige udformning vil blive til i en designproces. 

    

Konkrete sager

Forsinkelser i projekterne kan fx skyldes:

* At kommunens vedtagne plangrundlag er påklaget, og at det videre arbejde  afventer afgørelsen af klagesagen. Dette har været tilfældet for forsøgsprojektet Blåvand Strandpark i Varde Kommune. Kommunens planlægning for projektet blev i marts 2018 påklaget til Planklagenævnet, og realiseringen af projektet afventer bl.a. en afgørelse af klagesagen. Kommunen har oplyst, at det på grund af klagesagen forventes at være vanskeligt at påbegynde projektet, inden 5-årsfristen i november 2020.

* I forsøgsprojektet Nordals Ferieresort i Sønderborg Kommune er der ønske om at kunne foretage en justering af, hvilke arealer der skal indgå i projektet og skal planlægges for, og om at kunne foretage ændringer i forhold til en beskrivelse af den nærmere fordeling af bebyggelsestyper, som indgår i det ansøgte og tilladte projekt.  

 

Der er høringsfrist for de foreslåede ændringer frem til 4. oktober og loven træder i kraft den 1. januar 2020.

 

 


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Køge: det store byggeboom frem til 2032