Indvielsen af et 1.968 kvm stort solcelleanlæg på Stavnsholtskolen i Farum samt solceller på tage af 2 andre børneinstitutionner markerer første skridt i et ambitiøs klimaprojekt.

Furesø Kommune stiftede i 2023 et anpartsselskab, der gør det muligt at opsætte solcelleanlæg på samlet 18.500 kvm. kommunale tage i første omgang.

Nu er de første 3 solcelleanlæg indviet. De er anlagt på:


Det er de første 3 ud af 8 anlæg, som Furesø Kommune forventer at sætte op i 2024.

Langt det største af de 3 anlæg er det 1.968 kvm stort solcelleanlæg på Stavnsholtskolen i Farum.

For at gennemføre projektet måtte Furesø Kommune trodse politiske og bureaukratiske benspænd, der bunder i de rigide regler for opsætning af solceller på bygninger.

Det komplicerede arbejde med håndtering af de nødvendige aftaler, herunder el-handelsaftaler, revisionsaftaler, administrationsaftaler og udarbejdelse af en forretningsplan blev udført af et selvstændigt selskab, der blev oprettet med det formål at gennemføre projektet.

Borgmester Ole Bondo Christensen (S) udtalte i forbindelse med indvielsen: "Vi har kæmpet os igennem al bureaukratiet ved at stifte et selvstændigt selskab til formålet. Dette nye selskab har gjort det muligt for os at tage et stort skridt mod CO2-neutralitet. Vi ønsker at dele vores erfaringer med andre kommuner og regioner for at lette processen og fremme bæredygtige initiativer."

I modsætning til Farum har flere kommuner, herunder København og Halsnæs, valgt at afstå fra lignende initiativer på grund af komplekse regler og ugunstige økonomiske betingelser. Men Furesø Kommunes succes med solcelleanlægget på Stavnsholtskolen viser, at det er muligt at overvinde disse forhindringer og skabe en grønnere fremtid.

Forhåbningen er nu, at Farum projektet vil bane vejen for en lettere og mere effektiv opsætning af solceller i kommuner og regioner landet over.

Solcelleanlæg blev leveret af Co2Pro.

Solcelleanlægget vil levere vedvarende energi til både Stavnsholtskolen og den nærliggende sportshal, hvor solcelleproduktionen svarer til omkring 155% af elforbruget. Det vil sige at man i perioder om sommeren, eksporterer grøn strøm til elnettet. På et senere tidspunkt vil solcelleanlægget blive tilsluttet et stort solcellebatteri, til lagring af overskudssolcellestrøm så skolen og hallen kan bruge endnu mere solcellestrøm i stedet for at sende det til elnettet.

 


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Ny udbudslov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032