Siden 2011 er andelen af store huse på over 150 kvm ifølge Home vokset år for år, og i 2021 blev der ifølge ejendomsmæglerkæden for første gang nogensinde solgt flere store end små huse.
Der var tale om en forskydning på hele 8 procentpoint i hussalget – fra 43 procent store huse og 57 procent små huse i 2011, til 51 procent store huse og 49 procent små i 2021.
Kurven knækkede dog i 2022, hvor de små huse vandt noget af det tabte tilbage og igen tog den samlede førertrøje på boligmarkedet. Fra 2021 til 2022 rykkede fordelingen den anden vej med hele 3 procentpoint på bare et år. Også i 2023 er salget af husene under 150 kvm indtil videre størst, skriver Home.
Seniorbofællesskaber. Konferencen afholdes den 21. marts 2024.
- Udviklingen er markant, fordi den bryder med en generel trend – man kan næsten kalde det en megatrend – hvor danskerne år efter år er gået efter noget større og større at bo i, forklarer senior kommunikationskonsulent og talsperson i Home Michael Dalsager.
- Når en krise rammer, som vi så i 2022, er der familier, der må skære til i boligplanerne, fordi budgettet er strammere, siger han.
2022 var et svært år - især for ejerne af de store huse.
- De store huse er ofte både dyrere at købe og forbundet højere udgifter til blandt andet opvarmning, vedligeholdelse og ejerudgifter. Det pressede budgettet, da renten steg til vejrs, og materiale- og energipriserne samtidig voksede, fremhæver Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.
I 2023 har de store huse vundet lidt tilbage igen, og det bagvedliggende ønske om meget plads er fortsat fremherskende, fremhæver Home og Boligsiden, selv om de grønne tanker om klima og bæredygtighed også fylder mere.
Træbyggeri. Konferencen afholdes den 5. december 2023
- Danskerne elsker bare plads. Vi bygger større og større huse, og vi bygger ofte til de mindre huse, når huset ikke opfylder en moderne families behov til plads og faciliteter, siger Michael Dalsager fra Home og peger på, at renterne fortsat er væsentligt højere end for bare få år siden, mens energipriserne er tilbage på et mere normalt leje.
Familier har tidligere kunnet nøjes med langt mindre plads. I perioden fra omkring 1940-1960’erne var nybyggede huse gennemsnitligt ikke mere end 110-120 kvm – blandt andet fordi der var krav til, hvor store de såkaldte statslånshuse måtte være. Nu er de over 210 kvm ifølge statistikken fra Danmarks Statistik, som Home har trukket.