Med den nye politiske boligaftale afsættes afsætte 30,2 milliarder kr. til grøn renovering af boliger, og Landsbyggefonden har fået grønt lys til at sætte 453 almene renoveringsprojekter i gang med det samme.

Et bredt politisk flertal står nu bag en aftale om at afsætte 30,2 milliarder kr. til grøn renovering af boliger i den almene sektor frem mod 2026. Aftalen medfører, at der yderligere skabes incitament til at energirenovere for 6 mia. kr. i den almene boligsektor, fordi der udformes en ny grøn garanti. Aftalen skal sikre sunde og tidssvarende almene boliger – og være til gavn for lejerne, den grønne omstilling og genopretningen af dansk økonomi.

Med aftalen sættes der allerede nu gang i en ekstraordinær og hurtig afvikling af Landsbyggefondens venteliste, hvortil der afsættes 18,4 milliarder kr. i 2020 og 2021. Ventelisteprojekterne gennemgår en to-delt grøn screening og revurdering, som betyder, at projekter med grønne tiltag stiger, således at op mod 85-90 procent af renoveringerne i fremtiden vil indeholde grønne tiltag. Afviklingen af ventelisten skal holde gang i dansk økonomi og sikre beskæftigelsen i kølvandet på coronakrisen.

- Denne aftale sikrer, at vi allerede på kort sigt kan komme i mål med at renovere hele 72.000 boliger. Vi har en unik almen boligsektor i Danmark, som vi skal værne om. Derfor er jeg meget glad for, at et bredt politisk flertal nu står bag en aftale, der vil løfte sektoren markant og sikre bedre boliger til lejerne frem mod 2026. Samtidig står vi i en usædvanlig situation som følge af coronakrisen, der har gjort det helt afgørende, at vi nu fremrykker investeringer for 18,4 milliarder kr., siger boligminister Kaare Dybvad Bek.

Aftalen betyder, at der med det samme kan sættes gang i 453 renoveringsprojekter , hvilket glæder erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

- Det vil ikke bare løfte standarden i de almene lejligheder og rækkehuse til gavn for beboerne. Det vil også kunne genskabe nogle af de tabte job i byggebranchen som følge af corona og samtidig gavne klimaet, da langt størstedelen af projekterne er udskiftning af vinduer og isolering af tage, ydervægge med videre, siger erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Men de 18,4 milliarder kr. til projekterne på Landsbyggefondens venteliste skygger for, at der frem til 2026 vil blive afsat et helt utilstrækkeligt beløb til de nødvendige løbende renoveringer og forbedringer af de almene boliger.

- Resultatet bliver, at man allerede i 2022 begynder at opbygge en ny venteliste med efterslæb. Og så kan vi starte forfra på diskussionen om, hvem der skal først i køen, og hvem der skal vente i årevis, siger Torben Liborius.

Dansk Byggeri kvitterer for, at boligaftalen indeholder mange gode ord om fokus på grønne projekter, der gavner klimaet og gør boligerne bedre.

- Men desværre mangler der penge til at bakke denne indsats op. I Dansk Byggeri havde vi set frem til, at rammen blev øget, så der ville være de nødvendige penge. For pengene er der. I Landsbyggefonden ligger der nemlig 2 fonde, hvor renoveringerne betales af den ene, mens den anden kunne bruges til at finansiere klima- og energiprojekter. Det er den såkaldte Nybyggerifond, som BL- Danmarks almene boliger selv foreslår at opdele i en Klimafond og en Nybyggerifond, så pengene kan komme ud at arbejde, siger Torben Liborius.

Klimapartnerskabet for byggeri og anlæg peger i sin rapport på, at det er nødvendigt at øge den økonomiske ramme for at få alle de rentable energirenoveringer, som er i den almene boligsektor, gennemført. Derfor håber Dansk Byggeri, at den kommende klimahandlingsplan vil kunne tilvejebringe de nødvendige midler, nu det ikke skete i boligaftalen. I den forbindelse er det positivt, at boligaftalen åbner for, at private fonde også kan supplere Landsbyggefondens støtte til energirenoveringer, men det er ikke nok til at dække behovet.

Overordneret om aftalen

Grøn afvikling af ventelisten 2020-2021

Grønne tiltag i forslaget

Dette suppleres af 2 yderligere grønne tiltag:

  1. Der etableres en garantiordning i Landsbyggefonden, som skal garantere for rentable energiinvesteringer for op til yderligere 6 milliarder kr. Det skal øge incitamentet for beboerne til at foretage energirenoveringer.
  2. Pulje på 200 millioner kr. i alt i 2021-2026. i forsøgsmidler til en mere grøn og bæredygtig og digital almen boligsektor blandt andet til forsøg med varmepumper i større bygninger. Heraf afsættes 50 millioner kr. særskilt til digitalisering.


Relaterede konferencer

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Den nye Planlov KURSUS

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning

Hvordan vi får mere liv i bykernerne