Ny bekendtgørelse om selektiv nedrivning vil få betydelig indflydelse på den måde, som bygherrer skal håndtere nedrivningsprocesser på.

Over 40 procent af de danske affaldsmængder er bygge- og anlægsaffald. For at sikre bedre affaldshåndtering og skabe incitament til mere genbrug og genanvendelse af byggematerialer, er der indgået politisk aftale om, at der skal indføres regler om en mere skånsom nedrivning, en såkaldt selektiv nedrivning.

Kravet om selektiv nedrivning omfatter nedrivningsarbejder, hvorved hele eller dele af en bygning fuldstændigt fjernes, hvis det fjernede etageareal udgør mindst 250 kvm.

Selektiv nedrivning indebærer en adskillelse og sortering af bygningsmaterialer under nedrivning for at maksimere genbrug og genanvendelse.

Bekendtgørelsen indeholder bl.a. følgende forpligtelser, som man som bygherre skal være opmærksom på:

Det er Miljøstyrelsens hensigt at opdatere vejledning om håndtering af bygge- og anlægsaffald, så de nye regler om selektiv nedrivning også vil blive beskrevet.

Bekendtgørelsen træder i kraft den 1. juli 2024 - dog træder forpligtelsen til at foretage selektiv nedrivning først i kraft den 1. juli 2025.

Miljøministeriet har - på baggrund af høringssvar fra bl.a. BL - uddybet, at der er ikke krav om anvendelse af reglerne om selektiv nedrivning for nedrivninger, hvor der er søgt byggetilladelse til nedrivning før den 1. juli 2025, selvom nedrivningen finder sted efter skæringsdatoen. Dette er begrundet i, at bygherre ikke har haft mulighed for at leve op til reglerne fra nedrivningsprocessens planlægningsfase.


Relaterede konferencer

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.