Investorerne har i stigende grad rettet deres fokus på mellemstore vækstbyer som Horsens og Trekantområdet, mens Aarhus og København ser ud til at komme igen efter en opbremsning i 1. halvår 2019.

Voksende aktivitet i de store vækstbyer holder godt gang i markedet for erhvervsejendomme. De store markeder i Hovedstaden og Aarhus har oplevet en opbremsning i første halvår af 2019, men ser ud til at komme godt igen resten af året. Både når man ser på investeringsejendomme, kontorer og lager- og produktionsbygninger. I første halvår af 2019 var transaktionsvolumen på 27,5 milliarder kr. Det viser markedsrapporten for efteråret 2019 fra erhvervsmæglerkæden Nordicals.

- Aktiviteten for handel med erhvervsejendomme har holdt et fornuftigt niveau i første halvår af 2019. Tempoet er lavere i forhold til rekordårene 2018 og 2017, men det ser stadig ganske fornuftigt ud, konkluderer Erik Andresen, administrerende direktør i Nordicals.

NB! Vejle: De store projekter, byggeri for 30 milliarder. Konferencen afholdes d. 26. marts 2020.

Ifølge Nordicals skyldes den lavere aktivitet et lavere udbud af attraktive ejendomme kombineret med, at investorerne har været lidt mere tilbageholdende med at matche sælgernes udbudspriser, både når det gælder investeringsejendomme og projektsalg. Men de første måneder af 2. halvår af 2019 og udsigten til resten af året ser lysere ud:

- Det er ikke usædvanligt, det vi ser her i 2019. Købere og sælgere er typisk mere motiverede for at finde løsninger, jo tættere vi kommer på årsskiftet. Samlet set forventer vi væsentligt mere aktivitet i 2. halvår end i 1., vurderer Erik Andresen fra Nordicals.

Det danske ejendomsmarked er en sikker havn

I usikre tider søger investorer, både danske og internationale, mod mere sikre investeringer. Det danske ejendomsmarked er et af disse områder.

- Investorerne kigger mod Danmark, fordi vi har en stærk økonomi, høj kreditvurdering og politisk stabilitet, og så kan de fleste danske storbyer fortsat tilbyde afkastniveauer, der er højere, end hvad man finder i andre europæiske lande. Investorerne har i stigende grad rettet deres fokus på mellemstore vækstbyer som Roskilde, Horsens og Trekantområdet, forklarer Erik Andresen.

Selvom der er forskelle på udviklingen og hvad, der bliver efterspurgt forskellige steder i Danmark, så er der en række sammenfaldende tendenser. På tværs af landet er der stor efterspørgsel efter udlejning af moderne, fleksible kontorfaciliteter. Det er især mindre og mellemstore virksomheder, der søger større faciliteter i kontorfællesskaber med moderne og fleksible rammer samt et udvalg af fællesservices, som for eksempel kantineordning.

NB! Horsens: De store projekter. Konferencen afholdes d. 24. marts 2020.

Overordnet set er markedsudviklingen for udlejning af butikslokaler en smule under pres. Nordicals ser dog en stigende interesse for gågadebeliggenheder. Detailmarkedet er udfordret af den stigende nethandel, og derfor ønsker mange butiksdrivende at optimere deres fysiske rammer og søger mod indre lejemål på centrale handelsgader.

Der er stor variation i situationen på tværs af landet. I en række større provinsbyer, som Odense, Aalborg og Køge, er der masser af gang i butikslivet og næsten ingen ledige butikslokaler. Anderledes ser det for eksempel ud i det centrale Esbjerg, hvor et shoppingcenter har trukket butikker væk fra det traditionelle handelscentrum, samt på dele af Strøget i København, hvor mange butikker har svært ved at betale de meget høje huslejer.

Markedsrapporten kan downloades her.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Den nye Planlov KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Logistik og industri - fart på nye muligheder

Servitutter og lokalplaner KURSUS