Boligpriserne stiger både i 2020 og 2021, og det er med til at holde hånden under detailsalget, lyder det fra Nordea.

Verdensøkonomien er efter et dybt dyk nu på vej mod lysere tider. Dansk økonomi har klaret sig bedre gennem coronakrisen sammenlignet med andre lande, men den danske eksport oplever stadig vanskeligheder.

- I år vil verdensøkonomien skrumpe med 3,5 procent for til næste år at vende solidt tilbage med en vækst på 5,3 procent. En fremgang som ventes at fortsætte ind i 2022. For Danmarks vedkommende vil BNP i år falde med 4,5 procent, men en stor del af det tabte ventes allerede at være vundet tilbage i løbet af efteråret. Det giver et stærkt udgangspunkt for 2021, hvor økonomien vil vokse med omkring 3 procent. Omkring midten af 2022 ventes det samlede økonomiske aktivitetsniveau at være tilbage på niveauet før coronakrisen, siger Nordeas cheføkonom Helge J. Pedersen.

I Danmark har privatforbruget været understøttet af et relativt mildt sygdomsforløb, der har gjort en hurtig genåbning af økonomien mulig. Samtidig har husholdningerne været begunstiget af en overraskende stærk udvikling på boligmarkedet. Det har medvirket til, at detailsalget er steget relativt kraftigt, siden det nåede bunden i foråret.

Boligmarkedets udvikling 2021-2030. Konferencen afholdes d. 17. september 2020.

Coronakrisen har slået et stort hul i statskassen, hvor underskuddet i 2020 forventes at blive det største siden begyndelsen af 1980’erne.

- Også over de kommende år forventes de offentlige finanser at være ramt af eftervirkningerne fra krisen, men den offentlige gældskvote vil forblive lav i en international sammenhæng. Det vil medvirke til at holde den danske rente så lav som overhovedet muligt, påpeger Helge J. Pedersen.

De finansielle markeder har udvist stor styrke understøttet af den ekspansive globale pengepolitik og forventninger om, at der snart foreligger en effektiv COVID-19-vaccine. Det danske aktiemarked er således steget med mere end 20 procent siden begyndelsen af 2020. Det ventes ikke, at den Europæiske Centralbank sætter renten yderligere ned, men omvendt vil det vare flere år, inden pengepolitikken strammes. Det er en væsentlig forklaring på, at det danske boligmarked indtil videre er kommet langt bedre gennem krisen end frygtet.

- I år vil huspriserne stige med godt 1 procent i forhold til 2019 – en bemærkelsesværdig udvikling i lyset af coronakrisen. Også til næste år vil boligpriserne stige, men udviklingen vil blive holdt i ave af forventningerne om stigende boligrenter navnlig mod slutningen af prognoseperioden, afslutter Helge J. Pedersen.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Fremtidens betonbyggeri

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS