Brabrand Boligforening vælger NCC som totalentreprenør til  renovering og ombygning af 5 syvetagers blokke i Gellerupparken. Totalentrepriseholdet udgøres desuden af arkitekterne C.F. Møller Architects, Transform og ingeniørfirmaet Ingeniør'ne.

Projektet har et samlet budget på ca. 1,3 milliarder kr.

Gellerupparken står over for en gennemgribende renovering og ombygning af 5 høje blokke i 7 etager, og det bliver NCC, der skal stå i spidsen for det store projekt.

Det står klart, efter at Brabrand Boligforening har udpeget entreprenørvirksomheden som vinder af totalentreprisen, der skal opgradere og modernisere de markante blokke, der knejser over byen i det vestlige Aarhus.

Tidligere er 2 af de høje blokke i Gellerupparken transformeret og renoveret, og nu følger altså de sidste 5 med 600 boliger, der gennem projektet øges til 750, hvilket giver helt nye typer og størrelser og et mere varieret boligudbud, som i højere grad matcher boligmarkedet.

Den ind- og udvendige renovering er et væsentligt element i helhedsplanen og et markant skridt på vejen mod at omdanne Gellerup fra et udsat boligområde til en attraktiv bydel i naturlig sammenhæng med det øvrige Aarhus, fortæller direktør i Brabrand Boligforening Kristian Würtz.

- Med dette ambitiøse renoveringsprojekt fremtidssikrer vi vores boliger og udearealer ved at opgradere og forbedre dem til glæde for eksisterende såvel som nye beboere. Det sker samtidig med, at vi bevarer og forædler arkitekturen i de modernistisk inspirerede boligblokke, der blev opført sidst i 1960’erne, siger han.

Fra 600 store- til 750 mindre boliger

Helt konkret kommer der flere mindre og færre store boliger, hvor 5 høje blokke med 600 lejligheder renoveres og ombygges til samlet 750 boliger.

Det sker ved, at to opgange i hver blok ombygges, så der bliver fire boliger på hver etage imod tre i dag.

Trappeopgange i de to nederste etager bygges om og åbnes til dobbelthøje rum, hvor der skabes et byhusbånd med citylejligheder – en slags rækkehuse med murede facader. Desuden etableres et mindre antal tilgængelighedsboliger med ekstra plads og bedre adgangsforhold.

Med renoveringen og ombygningerne får alle boliger nye overflader, nye badeværelser, nye installationer samt ny ventilation, som vil sikre et godt indeklima. Udvendigt afrenses blokkenes facader og malerbehandles, gavle efterisoleres og beklædes med nye overflader, mens vindues- og dørpartier i facader udskiftes med energiruder - dertil kommer nye tage på alle blokke.

Alle udearealer herunder grønne arealer, nærarealer ved blokke, legepladser, cykelskure, affaldsstationer og parkeringsarealer istandsættes og opgraderes ved alle blokkene, så der skabes brugbare, trygge og grønne parkrum.

Fakta om projektet:


Bygherre: Brabrand Boligforening.

Totalentreprise: NCC med C.F. Møller Architects, Transform og Ingeniør'ne.

5 høje blokke med 600 lejligheder renoveres og ombygges til samlet 750 boliger. Projektet har et samlet budget på ca. 1,3 milliarder kr.

Der forventes indgået betinget kontrakt i august  2024. Når der forelægger godkendt skema B, indgås den endelige
kontrakt, hvilket forventes at kunne ske i efteråret.

Alle blokke etableres med bybåndet i parterre, det dobbelthøje transparente indgangsparti samt citylejligheder. På denne måde bliver der etableret nye åbne og indbydende facader, der interagerer med nærmiljøet. Alle boliger skal enten basisrenoveres (nye overflader, nye badeværelser, nye installationer samt ny ventilation) eller bygges om.

Renovering af de 5 blokke i Gellerupparken vil bygge på erfaringer fra pilotprojekter, hvor 2 blokke i Gellerupparken og én blok i Toveshøj er blevet transformeret og renoveret. Under pilotprojekterne blev forskellige potentialer og udfordringer undersøgt og nyskabende initiativer afprøvet – hvor portåbningen og vejførelsen gennem blokken B4 er en af de mest bemærkelsesværdige.

Der er i hele projektet stort fokus på bæredygtighed, genbrug og genanvendelse af eksisterende materialer  også til nye funktioner. F.eks. genindbygges betontrappetrin fra udvendige trappetårne i terrænet. Overskudsbeton vil blive knust og genbrugt som materiale til byggematerialer eller til at fylde veje. Derudover vil trægulve i de renoverede lejligheder blive genetableret efter udskiftning af vand- og varmerør.

I de renoverede boliger vil beboerne blive midlertidig genhuset, mens de venter på at kunne flytte tilbage til en nyistandsat lejlighed. I boliger, der ombygges, er der tale om permanente genhusninger.



Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.