I 2010 startede danske Mikkelsen Arkitekter på et bæredygtigt udviklingsprojekt i Gia Lam i Vietnam, som dækker over 12.000.000 kvm. Nu har arkitektfirmaet lavet 3 nye aftaler i Vietnam, hvoraf det ene projekt bliver 180.000 kvm.

Mikkelsen Arkitekter har i forbindelse med den Vietnamesiske præsident, Troung Tan Sangs, officielle danmarksbesøg, underskrevet samarbejdsaftale med den vietnamesiske ingeniørvirksomhed Vinaconex R&D, om en række bæredygtige udviklingsprojekter i Vietnam. Aftalen betyder blandt andet, at Mikkelsen Arkitekter og Vinaconex R&D i forlængelse af arbejdet med den 12.000.000 kvm store Gia Lam masterplan påbegynder samarbejde om 3 nye vietnamesiske projekter, herunder et 180.000 kvm stort bæredygtigt boligprojekt i Hanoi og en ny kystby i provinsen Thanh Hoa.

Aftalen blev underskrevet fredag den 20. september ved et officielt arrangement i Dansk Industri arrangeret af DI i samarbejde med Landbrug og Fødevarer og Dansk Rederiforening. Udover præsident Troung Tan Sang deltog blandt andre Kronprins Frederik og Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Karen Hækkerup. Aftalen er det seneste tiltag i en række dansk-vietnamesiske samarbejds¬projekter indenfor energi- og bygningsområdet, som også Klima, Energi- og Bygningsministeriet er engageret i.

Samarbejdsaftalen betyder, at Mikkelsen Arkitekter i forlængelse af første fase af deres store masterplanprojekt for det nye finanscentrum med 60.000 indbyggere og 20.000 daglige pendlere, Gia Lam, som blev sat i værk i 2010 og nu er godkendt, forsætter samarbejdet med Vinaconex og starter på 3 nye vietnamesiske udviklingsprojekter. Et af projekterne er et nyt 180.000 kvm bæredygtigt område i Hanoi, der skal disponeres med nye boliger. Teamet skal også udvikle en ny kystby i Thanh Hoa, mens det 3. projekt er boliger og en færgeterminalbygning i Ho Chi Minh City. Ambitionen er, at de 3 udviklingsprojekter skal sætte en global standard for bæredygtige byudviklings- og klimatilpasningsprojekter.

Direktør Stig Mikkelsen, arkitekt maa har gennem de seneste 3 år arbejdet med masterplanen for Gia Lam i samarbejde med Vinaconex og Buro Happold.
- For Mikkelsen Arkitekter er bæredygtighed et helt grundlæggende udgangspunkt for alle de projekter, vi engagerer os i, og den nye samarbejdsaftale er en god mulighed for at arbejde med bæredygtighed og grønne koncepter i den helt store skala, fortæller Stig Mikkelsen.

- Danmark har på mange områder et velfungerende samarbejde med Vietnam, og vi er et af de førende lande indenfor bæredygtighed. Den viden vi opbygger, har et stort eksportpotentiale. De løsninger, vi udvikler i samarbejde med Vinaconex og Buro Happold, løfter ikke blot de konkrete projekter, men vil ligeledes kunne anvendes i andre udviklingsprojekter i denne del af verden. Vi ser bæredygtighed og energioptimering som drivers for udvikling af ny arkitektur.

I Gia Lam-projektet er vand et centralt element i udviklingen af området. En stor del af det vietnamesiske flod- og søvand er stærkt forurenet, så en vigtig del af projektet består i at udvikle en rensningsstrategi for det forurenede vand, så det både kan bruges rekreativt og som en miljømæssig ressource. Konkret sker det blandt andet ved, at områdets beboere og besøgende får adgang til rekreative vandmiljøer. Desuden skal vandet anvendes til at køle de nye bygninger, som hermed får et godt indeklima, uden at det kræver et stort energiforbrug. Ved hovedsagligt at orientere facader mod nord og syd og samtidig arbejde med store vandflader i bymiljøet opnås en besparelse på energi til køling på op til 40 %.

NB! ByensEjendom afholder konferencen: Konsortier: udbud, projektstyring og samarbejde. Konferencen afholdes d. 13. november 2013


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Fremtidens betonbyggeri

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Ungdomsboliger på et modent marked

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Stormflodssikring af by- og landområder

Certificeringsordninger - udbredelse og betydning