Kommunernes Landsforening (KL) opfordrer kraftigt til et opgør med kirkers særlige vetoret mod opførelse af vindmøller.

Ifølge KL skal der ske noget drastisk, hvis Folketinget skal nå sit mål om at 4-doble den samlede elproduktion fra vindmøller og solceller inden 2030. Alligevel lægger regeringen nu op til, at kirkers stifter med den nye planlov får ret til at nedlægge veto over halvdelen af de danske arealer.

Nye kort fra KL på baggrund af tal fra Kirkeministeriet viser, at kirkers stifter med den nye lov kan nedlægge veto mod al vedvarende energi inden for en kilometers afstand fra en kirkebygning. For vindmøller på 250 meter har kirkernes stifter vetoret op til 2 kilometer fra kirkens arealer. Det svarer til halvdelen af Danmarks samlede areal, lyder det fra KL.

Servitutter og lokalplaner. Kurset afholdes den 7. marts 2024.

- Det siger sig selv, at det ikke er en gangbar vej, at regeringen lægger op til at give kirker vetoret til at bekæmpe vindmøller over halvdelen af landets areal. Særligt nu, hvor det er afgørende at sikre momentum i den grønne omstilling, er det i den grad på tide at få stoppet kirkers særret mod opførelse af vedvarende energi. Derfor har vi også sendt et fælles brev til kirkeministeren og klimaministeren, hvor vi kraftigt opfordrer regeringen til at overveje konsekvenserne af lovforslaget, der netop har været i høring, siger Birgit S. Hansen (S), der er borgmester i Frederikshavn Kommune og formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg.

Det er ifølge KL første gang, der fastsættes en konkret afgrænsning af, hvor store arealer kirker kan bestemme over.

Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter. Kurset afholdes den 28. maj 2024.

- Kirkers konkrete særret er stort set dét eneste konkrete initiativ, vi har set fra regeringen, siden kommunerne for 1,5 år siden blev bedt om at firedoble grøn strøm på land. En ret som tilmed spænder ben for den grønne omstilling og hører fortiden til, udtaler Birgit S. Hansen.

- Der er faktisk flere statslige love og nationale interesser, der forhindrer, at vi hurtigst muligt får markant flere solceller og vindmøller. Derfor skal der nye og bedre rammer til, hvis kommunerne skal stå på mål for Folketingets energimål. Og her er kirkers vetoret et stort skridt i den forkerte retning, slutter hun.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.