De danske rådgivende ingeniørvirksomheder formåede at vokse inden for både etablerede og nye sektorer på trods af et usikkert marked og tilbagegang i byggeriet.

Byggeriet går tilbage, og markedet er usikkert. Og til trods for dette, formåede de danske rådgivende ingeniørvirksomheder at holde fokus og at vokse inden for både etablerede og nye sektorer. Omsætningen satte rekord, og branchen lander en historisk høj overskudsgrad for 2023.

Det viser den seneste analyse Statistisk Branchebeskrivelse 2024 fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører, FRI. Analysen bygger på de nyeste 2023 og 2024 data for de rådgivende ingeniørvirksomheder.

De 247 virksomheder, som undersøgelsen spænder over, nåede en omsætning i Danmark – inklusive eksport – på 17,4 milliarder kr., hvilket er en vækst på 1,65 milliarder kr. svarende til 11 procent i forhold til 2022. Og tillige en overskudsgrad på 7,6 procent - det højeste niveau i 40 år.

Der tegner sig i det hele taget et billede af en rådgivende ingeniørbranche, der har aldrig haft det bedre, mener Adm. direktør i FRI, Henrik Garver:

- Det er svært ikke at være en stolt branchedirektør oven på de her tal, for at være ærlig. For nok har vores prognoser spået, at vi som branche ville kunne navigere igennem det vanskelige marked, som de aktuelle problematikker der følger af den geopolitiske situation, nedgangen i byggeriet, mangel på arbejdskraft, høj inflation, som vi så det i 2023, og de øvrige udfordringer der følger med. Men, at branchen ville komme så godt igennem 2023, som det nu viser sig, er tilfældet, det overstiger klart forventningerne, forklarer han og fortsætter:

- En ting er, at der har været en markant vækst i omsætningen – og for øvrigt også i antallet af medarbejdere, men at overskudsgraden for 2023, på brancheniveau, lander på et niveau, hvor vi skal 40 år tilbage, det er helt exceptionelt. Hvis vi sammenligner med vores prognoser for året, så lander omsætningen også markant højere end forventet. Det var den omsætning, vi havde estimeret for 2024.

Et skift i markedet

Tallene i Statistisk Branchebeskrivelse 2024 viser, at fremgangen for de rådgivende ingeniørvirksomheder primært kommer fra 3 sektorer: ’Infrastruktur’, ’Energi’, og ’Industriel proces & produktion’.

Særligt væksten i sektoren ’Industriel proces & produktion’ har været markant, da sektorens markedsandel er blevet fordoblet på blot 2 år, målt på den samlede omsætning; i værdi er den øget med 280 procent siden 2019.

- ’Industriel proces og produktion’ er et ekstremt interessant forretningsområde for mange vores medlemsvirksomheder i disse år. Der er en rivende udvikling, der i høj grad kan tilskrives pharma- og medicobranchen. Men også det, at mere industri flytter hjem til Danmark og Europa, samt den store vækst indenfor transport og logistik. Sammen med væksten inden for energi og infrastruktur, ikke mindst transportinfrastruktur, mere end kompenserer det for den tilbagegang, der har været indenfor det klassiske byggeri. Men trods tilbagegang i byggeriet, er byggeri fortsat den største sektor for branchen, som det har været det gennem rigtig mange år, siger Henrik Garver.

De flotte tal til trods, kan udviklingen kun fortsætte, hvis branchen kan tiltrække og fortsat tilknytte de ansatte, der skal til at løse opgaverne.

FRI’s medlemsvirksomheder beskæftiger pr. 1. januar 2024 14.859 ansatte i Danmark samt 19.678 ansatte i udenlandske datterselskaber. Det er en fremgang på 6,4 procent for Danmark og 1,6 procent i udlandet i forhold til tallene fra 2023. Men det bliver en udfordring at holde den kadence i medarbejdervæksten, mener Henrik Garver:

- Det er en løbende kamp at tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Det gælder fortsat for mange brancher og virksomheder i Danmark – og i reelt også i resten af Europa også – og det gælder ikke mindst for en branche, der er teknisk avanceret og specialiseret, som den rådgivende ingeniørbranche er. Den vækst i antallet af medarbejdere, vi har set over det seneste år, vidner både om, at det ER en attraktiv branche at arbejde i, og om den indsats, vores medlemsvirksomheder har lagt inden for rekrutteringsområdet. Men det er stadig et faktum, at vi i høj grad mangler både ingeniører og andre tekniske faggrupper. Så vi mangler stadig at se politisk handling. Det gælder både på uddannelsesområdet, hvor vi skal skabe rammerne for flere STEM-kandidater, og når det gælder reglerne for udenlandsk arbejdskraft. Helt kort: vi har brug for at flere unge vælger, og har mulighed for at søge ind på en ingeniøruddannelse her den 5. juli – og vi har brug for at forbedre mulighederne for, at du som faglært kan fortsætte på en videregående uddannelse, også gerne som ingeniør, afslutter han.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Ny udbudslov KURSUS