Energioptimeringsprojekter gavner både klimaet og danske virksomheders bundlinje. Desværre bliver alt for mange projekter skrinlagt. Sådan lyder opråbet fra Hans Jørgen Lorenzen, direktør hos NRGi, der er Danmarks førende rådgiver inden for energioptimering.

De grønne energiprojekter er komplekse og kræver både investeringer, tid og ressourcer. Projekterne gavner den grønne omstilling og er samtidig med til at reducere virksomhedernes driftsomkostninger – eksempelvis udgifter til energi og opvarmning af bygninger.

Alligevel oplever energi- og rådgivningskoncernen NRGi, at mange projekter lægges på is, og ifølge Hans Jørgen Lorenzen, der er administrerende direktør i NRGi Rådgivning, viser erfaringen, at udskudte projekter som regel aldrig kommer i gang.

Dermed realiseres vigtige projekter for den grønne omstilling af samfundet ikke – og virksomhedernes driftsudgifter stiger i takt med energiprisernes udvikling.

- Hvis danske virksomheder fortsætter med at udskyde vigtige energiforbedringer, risikerer de ikke kun at lide økonomiske tab, men de går også glip af muligheden for at bidrage til og positionere sig inden for den grønne omstilling. Det er derfor afgørende, at virksomhederne får indblik i alle deres handlemuligheder, inden de træffer en beslutning, så de kan undgå unødvendige risici og tab. Der er behov for et øget fokus på energioptimering nu, hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen frem mod 2030 og sikre virksomhedernes konkurrenceevne på sigt, siger Hans Jørgen Lorenzen.

Grøn byudvikling og omdannelse af bydele. Konferencen afholdes den 21. november 2023.

Gennem en årrække har mange danske virksomheder haft fokus på at gennemføre energieffektiviserende investeringer for at imødekomme egne og omverdenens krav til nedbringelse af CO2-udledningen. Men likviditetskrav kombineret med andre strategiske prioriteter, sætter ifølge Hans Jørgen Lorenzen ofte virksomhederne på bagbenene i forhold til den grønne omstilling.

- Mange virksomheder har gode intentioner, men de fristes ofte til at vente indtil "det helt rigtige tidspunkt", når deres økonomiske situation forbedres, eller når de har flere ressourcer til rådighed. Som tiden går, bliver virksomhederne udsat for større risici og økonomiske omkostninger på grund af stigende energipriser og krav til bæredygtighed, og de ender dermed i en negativ spiral, siger Hans Jørgen Lorenzen.

Udfordringer med finansiering, mangel på ressourcer eller opprioritering af andre projekter er ifølge Hans Jørgen Lorenzen nogle af de store stopklodser for, at energioptimeringsprojekter føres ud i livet.

Miljømæssig due diligence og EUs Taksonomi. Konferencen afholdes den 19. marts 2024.

For at imødegå virksomhedernes finansieringsudfordringer har NRGi indgået et partnerskab med finansieringsselskabet Energifinans. Sammen tilbyder de et totalkoncept, hvor virksomheder får hjælp til hele processen - fra forudgående screening, analyse til finansiering og implementering. Finansieringsdelen sikrer, at investeringen i energireducerende tiltag ikke belaster virksomhedens kreditværdighed eller likviditet, da de energibesparende tiltag finansieres 100 procent af de besparelser, der opnås.

- Vores koncept er designet til at løse udfordringerne for virksomhederne, hvor de energibesparende projekter finansieres 100 procent af de besparelser, der opnås, ligesom vi respekterer virksomhedernes allerede indgåede aftaler med banker og finansieringsselskaber. Dermed belaster vores finansieringsløsning hverken likviditet eller kreditværdigheden, så man kan komme i gang med de værdifulde besparelser, som gavner både forretningen og samfundet, siger Søren Milner, direktør i Energifinans.

I en rapport fra 2023 fra Energistyrelsen lyder det, at produktionserhvervene kan spare cirka 10 procent af det samlede energiforbrug på tværs af sektorer ved at foretage investeringer med en tilbagebetalingstid på under fire år. Det betyder, at der årligt kan spares cirka 12.500 Terajoule, hvilket svarer til det årlige energiforbrug for 125.000 mennesker eller en by på størrelse med Aalborg. Industrien tegner sig i dag for 27 procent af erhvervslivets samlede energiforbrug.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne