Beredskabsstyrelsen har udarbejdet en oversigt over beskyttelsesrum i Danmark, hvis Rusland skulle angribe os. På landsplan er der plads til 3,4 millioner i beskyttelsesrum.

Således kan 57 procent af Danmarks næsten 6 millioner indbyggerne få plads i beskyttelsesrum, hvis der skulle blive brug for det.

Det er dog langt fra sikkert, at alle beskyttelses- og sikringsrum kan bruges i praksis. Ifølge en pressemeddelelse fra Beredskabsstyrelsen er rummene ikke klargjorte og kan derfor ikke umiddelbart tages i brug i tilfælde af uvarslede hændelser.

Ansvaret for offentlige beskyttelsesrum ligger hos den enkelte kommune. Kommunalbestyrelsen administrerer beskyttelsesrumsområdet og står for opførelse, vedligeholdelse, drift og klargøring af offentlige beskyttelsesrum. Efter en lovændring i 2016 har mange kommunalbestyrelser overdraget ansvaret for administrationen til det fælles kommunale redningsberedskab.

Skulle situationen tilsige det, kan forsvarsministeren i henhold til lov om beskyttelsesrum anmode kommuner om at klargøre offentlige beskyttelsesrum, og ministeren kan udstede regler om klargøring af sikringsrum inden for et vist tidsrum.

Findes sikringsrummet i en privat bygning er det dog i første omgang ejeren af bygningen, der har ansvaret. Kommunen har bl.a. pligt til at føre tilsyn, når rummene skal gøres klar som beskyttelsesrum.

Beskyttelsesummene findes for størstepartens vedkommende under boligbyggeri, skoler og andre offentlige institutioner og fungerer til daglig som pultekamre og depotrum. Også parkeringskældre og tunneler kan bruges som beskyttelsesrum og endelig er der 113.018 gamle betonbunkere - størsteparten fra II Verdenskrig.

Om der skal bygges nye beskyttelsesrum og hvordan de i så fald skal konstrueres og udformes må være op til myndighederne og eksperterne.

På den lavpraktiske plan, er det kommunalbestyrelsen/det fælles kommunale redningsberedskab, der bestemmer, om der skal opføres private sikringsrum. Det fremgår af beskyttelsesrumsloven, i hvilke tilfælde kommunalbestyrelsen eller det fælles kommunale redningsberedskab kan stille sådanne krav. 

Flest beskyttelsesrum i København

Antallet af beskyttelsesrum i Danmarks største byer:

 Se Folketingets oversigt over beskyttelsesrum HER: https://www.ft.dk/samling/20231/almdel/FOU/bilag/205/2890649.pdf


Relaterede konferencer

Ny udbudslov KURSUS

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.