København Kommunes byudviklingsselskab By & Havn har sat hovedparten af sine havneaktiviteter i Malmø til salg for 3,2 milliarder kr. Det er datterselskabet Copenhagen Malmø Port, CMP, som har igangsat en salgsproces af aktiviteterne i den nye nordlige havn. Køberen får en koncessionsaftale om at drive havnen frem til 2040. By & Havn forhandler også med Køge Havn om at overtage container-aktiviteterne i Nordhavnen i København, således at der bliver yderligere fokus på byudvikling.

Der oprettes et svensk selskab Copenhagen Malmö Port Norra Hamnen AB, som kommer til at overtage driften, anlæg og bygninger i Norra Hamnen i Malmø frem til 2040.  Norra Hamnen blev nybygget i 2011 og varetager en del af bilimporten til Skandinavien og container-trafik.

Budene på det nye havneselskab skal være inde inden den 23. september 2016 og overtagelsen sker allerede 1. januar 2017.

Salget giver god mening, for indtjeningen på den samlede havnedrift er kun i niveauet 60 millioner kr., og med investeringerne i Norra Hamnen på alene 600 millioner kr. + den løbende vedligeholdelse og andre havneinvesteringer er der ikke meget bidrag til byudvikling.

NB! Nordhavnen - de næste faser 2017-2030. Konferencen afholdes d. 24. marts 2017.

Det ville samtidigt være ulogisk og konkurrenceforvridende, såfremt By & Havn beholdt havnedrift i Malmø, hvis containeraktiviteterne flytter fra Københavns Nordhavn til Køge.

I den situation ville Københavns Kommune og Staten, som ejer By & Havn, primært være drivere af industrielle havneaktiviteter udenfor kerneområdet København.

EU ville ikke se med milde øjne på at et offentligt selskab, hvor kommunen ejer 95 procent og staten 5 procent, drev storstilet havnevirksomhed i Sverige og i Køge.

Salgsprisen for det svenske havneselskab på 3,2 milliarder kr. svarer til 53 års overskud, hvis der regnes ud fra indtjeningen i 2015. Af salgsprisen får By & Havn de 1,6 milliarder kr., som kan investeres i byudviklingen i København.


Relaterede konferencer

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Aalborgs massive udviklingsprojekter