Ny undersøgelse af 270 kollegieafdelinger med næsten 33.000 studieboliger i København og omegn afslører, at langt størstedelen af studieboliger kan betales med SU og efterlader et rådighedsbeløb på trods af stigende huslejepriser blandt private aktører.

Den omfattende undersøgelse, der er foretaget af kbh-kollegier.dk, viser, at 22.000 studieboliger har en månedlig husleje på maksimalt 4.500 kr., som kan betales med SU’en og efterlade et rådighedsbeløb på cirka 2.000 kr. hver måned, uden at der er taget højde for eventuel boligstøtte.

Undersøgelsen afslører, at 84 procent af kollegieafdelingerne i København og omegn har en minimumshusleje, der ligger under 5.800 kr. per måned, hvilket er, hvad mange får udbetalt af SU efter skat, når frikortet bruges.

Over 10.000 studieboliger har en husleje på under 3.000 kr., hvor de billigste starter fra 1.500 kr. om måneden.

Tiny Houses: Ny megatrend. Konferencen afholdes den 30. marts 2023.

- Undersøgelsen overrasker ved at der findes så mange billige studieboliger i København, siger stifter af kbh-kollegier.dk, Rasmus Berthu Damkjær.

Tendensen går mod stigende gennemsnitlige huslejepriser, da nyopførte boliger bliver dyrere, og der er årlige stigninger i huslejen, mens ældre kollegieafdelinger og studieboliger forbliver billige.

I København er der 10 afdelinger, der udlejer boliger til under 2.000 kr. om måneden. Det drejer sig eksempelvis om de ældre kollegier: Elers Kollegium, Borchs Kollegium, Valkendorf Kollegiet og Scharlings Studiegaard.

Undersøgelsen afslører også, at ønsker man at have et rådighedsbeløb på minimum 2.000 kr. per måned, så finder man at 53 procent af kollegierne i København og omegn har en minimumshusleje på 3.800 kr. per måned, hvilket frigiver 2.000 kr. i budgettet af SU-indkomsten efter skat, når frikortet bruges men eksklusive eventuel boligstøtte.

Opgradering og optimering af ejendomme. Konferencen afholdes den 4. oktober 2022.

- Vores undersøgelse viser, at de fleste studieboliger i København er til at betale med SU’en – især hvis man medregner boligstøtte. Dog er spændet mellem de billigste og dyreste studieboliger ret stor. Det betyder, at studerende får ret forskellige økonomiske levevilkår afhængigt af, hvilken studiebolig, de får. Nogle kan sagtens leve for SU’en alene, mens andre er nødt til at arbejde ret meget ved siden af studiet for at få det til at løbe rundt, bemærker Rasmus Berthu Damkjær.

I den modsatte ende findes eksempelvis Store Kongensgade, Urban Rigger og Lærkevej, hvor førstnævntes husleje starter fra 9.800 kr.

Ifølge undersøgelsen er boligerne i cirka 90 ud af 270 kollegieafdelinger steget i pris de seneste par år.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Esbjerg: Byudvikling for 20 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS