Boligmarkedet i de store byer er kommet sig hurtigt oven på det stigende renteniveau og inflationen. Antallet af ejerlejligheder til salg er faldende, viser nye tal.

Er du på jagt efter et nyt parcelhus eller et sommerhus, kan du glæde dig over, at udbuddet for anden måned i træk er steget, men er det derimod en ejerlejlighed, du har sat dig i udsigt, viser de nyeste tal desværre, at udbuddet for sjette måned i træk er faldet, så du har færre boliger at vælge imellem.

I oktober 2022 var der 8.305 ejerlejligheder til salg, mens tallet for april 2023 var faldet til 6.834, viser de nyeste tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Estate er dykket ned i.

Udviklingen, hvor udbuddet falder for en type bolig, mens det stiger for andre, viser, at der atter er kommet godt gang i boligsalget i landets metropoler, vurderer Estate.

Lejeboliger: Udvikling og salg.

- Når en krise sætter ind på boligmarkedet, som vi så det i forbindelse med invasionen af Ukraine, hvor både renterne og forbrugerpriserne steg voldsomt, går det som udgangspunkt hårdest ud over de dyreste boliger, og det gælder især mange ejerlejligheder, som findes i de største byer. Til gengæld restituerer markedet sig også hurtigt igen, når markedet vender, siger Thomas Hovgaard, der er Estate-kædens presseansvarlige.

Han mener, at markedet har vænnet sig til et højere rente- og prisniveau på forbrug og energi.

- Det kan virke påfaldende, at alle varer stiger, mens boliger som noget af det eneste falder i værdi, men de er på grund af den stigende rente faktisk blevet dyrere at finansiere. Så reelt er de på en måde også steget, hvis man kigger på, hvad man reelt skal betale hver måned, siger Thomas Hovgaard.

Grøn byudvikling og omdannelse af bydele.

Det faldende udbud for ejerlejligheder viser samtidig, at man stadig ikke kan komme uden om urbaniseringen.

- De store byer er bare blevet vanvittigt populære at bo i, og intet tyder på, at populariteten er faldende. København har for eksempel ændret sig markant over de seneste tredive år fra at være en faldefærdig hovedstad til en sprudlende metropol. De største byer har en nærmest magnetisk tiltrækningskraft på mange hos især de yngre generationer. Derfor vil efterspørgslen på boliger igen komme til at overstige udbuddet, og det ser vi konturerne af allerede nu efter en mindre opbremsning, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Jylland: Ændring af planloven – strategisk planlægning for bymidter m.v KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Boligudvikling i Jylland

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Boligudvikling i København frem til 2030

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens