Sensorteknologi, der måler træfugtighed og temperatur i byggeelementer, kan eliminere skader og bane vejen for mere bæredygtigt træbyggeri. Det har Cowi og Arkitema sammen med startup-virksomheden Woodsense demonstreret som en del af acceleratorprogrammet Urbantech.

Ved at bygge mere i træ kan klimaaftrykket reduceres, men udfordringen med træ som materiale er, at blandt andet fugt og skimmelsvamp kan medføre skader, der kan fordyre og forsinke byggeprocessen.

Den udfordring har Cowi og Arkitema arbejdet på at løse sammen med Woodsense som en del af acceleratorprogrammet Urbantech, hvor større virksomheder samarbejder med startups for at finde nye, innovative løsninger, som kan integreres i byggebranchen for at fremme en bæredygtig udvikling.

Udvikling af nedslidte ejendomme og konvertering til nye formål. Konferencen afholdes den 4. oktober 2022.

Konkret har parterne siden foråret samarbejdet om at teste sensorerne på et igangværende Arkitema-projekt: Sophie Radich Skolen i Norge. Her har teknologien fra Woodsense indsamlet data i realtid omkring blandt andet temperatur og træfugtighed og bidraget til at sikre, at byggeelementernes kvalitet er i orden.

Og resultaterne har været til at tage at føle på fortæller Jeppe Rasmussen, der er administrerende direktør i Woodsense.

- Vores sensorer blev installeret på byggeelementerne og har informeret omkring eventuelle fejl og udsatte områder i trækonstruktionen. Sammen med data om vejr og vind samt trætype, kan vores teknologi alarmere bygherre løbende, der kan spare tid og ressourcer ved at udbedre skader i tide. Og rent faktisk opfangede en af sensorerne, at vand havde trængt ind, fordi tagpappen ikke var lukket ordentligt – hvilket ledte til en hurtig og effektiv reparation i stedet for en omkostningsfuld renovering efter skolens åbning, siger han.

Ferieprojekter, sommerhuse og udvikling af campingpladser. Konferencen afholdes den 8. september 2022.

Cowi og Arkitema har længe ønsket at arbejde med sensorteknologi, hvorfor samarbejdet med Woodsense har været et godt match fra start. Og målet har ikke været at forbedre produktet, der allerede er godt og virker, som det skal, men derimod at skærpe profilen omkring, hvor i værdikæden teknologien gavner mest.

- Der er efterhånden utroligt mange muligheder for at indsamle data og man kan få tal om næsten alt. Det, som Woodsense er gode til, er at holde det specifikt og konkret på de mest centrale dataelementer, og det er noget, som både vi og vores kunder i COWI og Arkitema kan få meget glæde af i fremtiden. For os er det vigtigt at være i tæt kontakt med en startup-virksomhed som Woodsense, der har en stærk knowhow, og som derfor kan hjælpe os på vej til at udvikle endnu bedre træbyggeprojekter fremover, siger Marianne Friis, Digital Development Director i Arkitema, der har været mentor og ambassadør for Woodsense.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.