I forsommeren 2021 tog det i gennemsnit kun 145 dage at sælge et sommerhus. Efter en periode, hvor boligmarkedet stak om end endnu mere af og derefter begyndte sin deroute som følge af invasionen af Ukraine, ser vi igen salgstider på 144 dage. Det viser de nyeste marts-tal fra Boligsiden.dk ifølge en analyse, som ejendomsmæglerkæden Estate har foretaget.
I april 2020 tog det i gennemsnit 264 at sælge et sommerhus. At salgstiderne ligger på niveau med den første fase af Corona-nedlukningerne tyder ifølge Estate på, at sæsonen for sommerhuskøb er skudt i gang.
- Under nedlukningerne blev der slået den ene rekord efter den anden på sommerhusmarkedet, aldrig før skiftede så mange sommerhuse ejere på så kort tid med stigende priser og faldende udbud til følge. Vi er slet ikke der igen, kommer det formentlig heller aldrig, men de nye tal viser, at der er kommet gang i sommerhushandlen igen, siger Thomas Hovgaard.
Træbyggeri. Læs mere om konferencen her.
Sommerhusmarkedet er ikke nær så påvirket af rentestigninger som marked for helårsboliger, vurderer han.
- Et sommerhus er ikke et basalt behov, og flertallet af dem, som køber sommerhus, har som regel et større overskud i deres økonomi end baggrundsbefolkningen, derfor betyder det heller ikke så meget, om renten stiger nogle procent i forhold til, om de køber sommerhus eller ej. Det kan dog have betydning for prisniveauet, selvom de dyreste sommerhuse typisk handles af et begrænset segment, siger Thomas Hovgaard.
Årstiden spiller også ind i forhold til handelsaktiviteten på sommerhusmarkedet.
- Vi ser næsten altid, at vi danskere kommer i sommerhushumør, når anemonerne pryder skovbunden og vandtemperaturerne stiger. Der er stadig nogle rejserestriktioner i verden, og jeg tror, at de seneste par år med massive nedlukninger, hvor vi ikke har kunnet rejse, har gjort, at mange har fået øjnene op for Danmark som et yndet og overset sommerferiemål. Det danske sommerhus har fået en revival, siger Thomas Hovgaard.