Hvis man alene kigger på salgstiderne, hvilket plejer at give et godt billede på boligmarkedets tilstand historisk, er boligmarkedet lige nu i god gænge. På nær månederne under pandemien, hvor boligmarkedet opførte sig uforudsigeligt, skal vi tilbage til tiden før finanskrisen for at finde lige så lave salgstider, som vi har nu.
I oktober 2023 tog det henholdsvis 91, 115 og 130 dage at få solgt en ejerlejlighed, et sommerhus eller en villa, viser tal fra Boligsiden.
Ifølge Finans Danmarks historiske boligmarkedsstatistik skal vi tilbage til 2005 for at finde et marked med lige så meget fart på som i dag, viser analysen fra ejendomsmæglerkæden Estate.
De lave salgstider kommer ikke bag på Thomas Hovgaard, som er presseansvarlig for Estate.
Køb og salg af ejendom - Due Diligence. Kurset afholdes den 5. marts 2024.
- Udbuddet er stadig overraskende lavt, selvom det stiger en smule henimod skæringsdatoen for de nye ejendomsskatter, og et lavt boligudbud taler som regel for hurtige boligsalg, fordi efterspørgslen alt andet lige er høj i forhold til, hvad mæglerne har på hylderne, siger Thomas Hovgaard.
Overvejer man at skifte bolig, er hans budskab derfor klart.
- I dag skal de fleste have solgt deres bolig, før de kan købe en ny, men det tyder heldigvis på, at det ikke behøver at blive en specielt langtrukken proces at komme af med sin bolig. Købelysten er stor, boligerne ligger ikke længe. Man skal derfor ikke frygte at sætte til salg i et marked, som er nedadgående, tværtimod, siger Thomas Hovgaard.
Skal han pege på en udfordring i forbindelse med et kommende boligskifte, er det snarere det lave udbud.
- Det er klart, at det går begge veje. Når det er nemmere at komme af med en bolig, kan det modsat også være mere vanskeligt at finde præcis den bolig, man har i tankerne. Men heldigvis har flere sælgere noteret den aktuelle købelyst, og det betyder, at der kommer mere på hylderne i landets mæglerforretninger, siger Thomas Hovgaard.