Rentebevægelser, inflation og europæisk økonomisk vækst udgør de største bekymringer for erhvervslederne i ejendomsbranchen i 2024. London, Paris og Madrid ligger i top tre over de foretrukne byer for investeringer og udviklingspotentiale i Europa i 2024, mens København falder fire pladser ned af listen til en 18. plads i forhold til sidste år.

Den nye rapport, Emerging Trends in Real Estate® Europe 2024, viser, at der er en øget bekymring i branchen for en række indikatorer, der er forværret af de udfordrende økonomiske udsigter og det voksende ESG-pres på branchen.

- Stor usikkerhed fortsætter med at præge ejendomsmarkedet i Europa og bidrager til rekordlave afkast på investeringer. Mens renter, inflation og europæisk økonomisk vækst fortsat er de største bekymringer for industrien de kommende 5 år, forventer erhvervslederne i undersøgelsen, at der vil komme mere klarhed om disse forhold i løbet af 2024, og at det vil føre til større transaktionsaktivitet, understreger Søren Thorvaldsen Svane Keller, partner og industrileder for ejendomme i PwC.

Ifølge undersøgelsen svarer en tredjedel af erhvervslederne desuden, at de forventer, at erhvervstilliden og rentabiliteten vil stige i år, hvilket giver plads til forsigtig optimisme. 75 procent af ejendomslederne er dog samtidig enige om, at de nuværende værdiansættelser "ikke nøjagtigt afspejler" alle udfordringer og muligheder i ejendomsmarkedet:

- Undersøgelsen fremhæver de komplekse udfordringer, som Europas ejendomssektor står over for, og peger på en alvorlig nedgang i efterspørgslen på tværs af markeder. Det kræver blandt andet en større forudsigelighed i forhold til inflation og renteniveauet, inden vi for alvor vil se en øget aktivitet på ejendomsmarkedet, understreger Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Køb og salg af ejendom - Due Diligence. Kurset afholdes den 5. marts 2024.

Betydningen af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) spørgsmål i ejendomsbranchen fortsætter med at vokse. Meget tyder på, at flere i branchen ser den værdi, som ESG-investering tilføjer, snarere end de omkostninger, det medfører. Således svarer 62 procent af erhvervslederne, at de er enige i, at arbejde med genanvendelse og konvertering af eksisterende ejendomme er den bedste vej til produkter af høj kvalitet, mod de 43 procent, der svarer til fordel for ny udvikling.

- Undersøgelsen viser, at der er stor enighed om betydningen af ESG-oplysninger for fremtidige ejendomsværdier. Ikke alene ses eftermontering eller genanvendelse af bygningsmaterialer som en god måde at sikre et produkt af høj kvalitet, og det spiller også ind i tendensen med en stigende tilbageholdenhed blandt investorer over for nyudvikling, fortæller Søren Thorvaldsen Svane Keller.

Med så megen usikkerhed i spil, er ejendomsinvestorer naturligvis mere forsigtige end nogensinde med, hvordan og hvor de investerer i Europa. For mange betyder det, at man målretter sine investeringer mod byer, der tilbyder likviditet i mere usikre tider, og det er derfor ingen overraskelse, at London (1) og Paris (2) igen indtager de 2 øverste pladser i rapportens byrangering. De 2 byer tegner sig for cirka 15 procent af de samlede ejendomstransaktioner i Europa i de første 9 måneder af 2023. Det er en mere overraskende udvikling, at København falder 4 pladser til 18. plads.

- Mange ser fortsat meget positivt på København som investerings- og udviklingsby, og de understreger ikke mindst det fokus, der er på ESG, byens demografi samt bydesign med fokus på at skabe samfund og kvarterer, slutter Søren Thorvaldsen Svane Keller.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.