Et bredt flertal at politikerne i København indgår budgetaftale, hvor der blandt andet sættes 6,3 milliarder kr. af til mere metro.

Uden om Enhedslisten har 7 partier på Københavns Rådhus indgået principaftale om 2-årigt budget for 2024 og 2025. Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti i København har underskrevet en principaftale for de økonomiske rammer og forhandlinger om budget 2024 og 2025 for Københavns Kommune.

- Det er fantastisk, at København på 30 år har flyttet sig fra at være en nedslidt by til at være en hovedstad, som man kigger på med misundelse fra hele verden. Men vi kan ikke hvile på laurbærrene. Vores by bliver aldrig færdig. Derfor er jeg også glad for, at vi nu laver en ansvarlig aftale om ikke bare et men to budgetår. Den sikrer ro og tryghed, og den sikrer økonomi og de rigtige rammer til Københavns fortsatte udvikling og forandring. Mere metro, bedre velfærd og store klimaambitioner. Som overborgmester synes jeg, at det er en rigtig, rigtig god aftale for vores by og for københavnerne, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S).

Partierne er de samme, som før har stået sammen om ansvarlige politiske beslutninger om stormflodssikring af København og mere metro til københavnerne. Beslutninger, der tager hånd om byens udvikling og udfordringer på den lange bane; stigende vandstande og stormflodssikring, klimaforandringer, boligmangel, befolkningsudvikling, millioner af tons overskudsjord fra byggeprojekter, trængsel, støj og metro.

Konference: Grøn byudvikling og omdannelse af bydele

Der er endnu 3 måneder til budgetforhandlingerne officielt starter på Rådhuset, men med aftalen forpligter partierne allerede nu hinanden og siger: ”vi indgår en aftale om de kommende 2 budgetter.”

Det er historisk, at politikerne i Københavns Kommune indgår en aftale om et 2-årigt budget. Det sker for at skabe ro og tryghed om hovedstadens udvikling.

Partierne er blandt andet enige om at prioritere mere metro og udbygning af infrastrukturen i København med 6,3 milliarder kr. frem mod 2035.

København skal gå forrest i den grønne omstilling. Vi skal være endnu mere ambitiøse ved at prioritere klima og bæredygtighed i alt fra kommunens indkøb til renovering af bygninger og ny infrastruktur. I København skal vi mindske vores CO2-udledning og gøre op med den sundhedsskadelige luftforurening i byen.

På velfærdsområderne står København som resten af Danmark over for store udfordringer med fastholdelse og rekruttering af medarbejdere, stigende mistrivsel blandt børn og unge samt merudgifter til specialundervisning og på det specialiserede socialområde. Det er velfærdsudfordringer, der både kræver indsatser nu og her og langsigtede beslutninger, som partierne forpligter sig til.

Partierne er samtidig enige om at stå sammen om helt centrale elementer i den kommende Kommuneplan 2024, såsom udviklingen af Østhavnen.


Relaterede konferencer

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.