For første gang i koncernens knap 150 år lange historie er et selskab i USTC-koncernen nødsaget til at indlevere en konkursbegæring til skifteretten.

Nordic Waste går konkurs. Baggrunden er ikke overraskende det meget omtalte jordskred ved landsbyen Ølst tæt på Randers.

En ekstern rapport fra ingeniørfirmaet Cowi har for nylig bekræftet, at genopretning af området vil tage op til 5 år og potentielt kan resultere i en regning i milliardklassen.

Nordic Waste er ejet af SDK Freja under hovedkoncernen USTC.

- Jeg er personligt dybt berørt over, hvilke konsekvenser jordskredet har, og vil have de kommende år, for lokalområdet. Men selv i bagklogskabens klare lys kan vi ikke se, hvordan vi skulle have forhindret eller forudset denne naturkatastrofe. Alt har været gennemtjekket, og der har ikke på noget tidspunkt været opereret uden godkendelser fra de relevante myndigheder, udtaler Nina Østergaard Borris, administrerende direktør og medejer af USTC.

USTC havde ved udgangen af sidste regnskabsår en egenkapital på 5,5 milliarder kr., som er bundet i koncernens datterselskaber.

Stormflodssikring af by- og landområder. Konferencen afholdes den 24. oktober 2024.

- Naturkatastrofen i Ølst er større end os, og vi er som koncern nødsaget til, helt i overensstemmelse med selskabslovgivningens regler, at begrænse vores hæftelse i Nordic Waste til aktiekapitalen og dermed at tage ansvar for de øvrige selskaber og medarbejdere i USTC-koncernen. Den klare ambition med Nordic Waste har hele tiden været at bidrage til den cirkulære udvikling i bygge- og anlægsbranchen gennem oprensning og genanvendelse af forurenet jord. Det gør det blot endnu mere trist, at vi er nødsaget til at træffe denne beslutning for at beskytte koncernens øvrige virksomheder, siger Nina Østergaard Borris.

Siden jordskredet tog fart, er USTC og Nordic Waste blevet kritiseret for ikke at have kommunikeret tilstrækkeligt.

- Vi ønsker altid at udtale os på et oplyst grundlag, især i så alvorlige sager som denne. Det betyder, at vi havde behov for et fuldt overblik over alle detaljer, inden vi kunne kommentere på sagen, siger Torben Østergaard-Nielsen, bestyrelsesformand og medejer af USTC.

- Vi har siden december haft en frygt for, at vi ikke kendte det fulde omfang af disse naturkræfter, hvilket desværre skulle vise sig at være korrekt. At det nu ender med en konkursbegæring i Nordic Waste, er en meget ubehagelig men desværre uomgængelig beslutning, som vi alle havde ønsket kunne være undgået. Men der er ikke andre udveje, siger han.


Relaterede konferencer

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Boligbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den nye Planlov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Bygningsreglement om etageboligbyggeri KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Ungdomsboliger på et modent marked

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens