Mere end dobbelt så mange solgte andelsboliger i 3. kvartal 2023 ligger i en andelsboligforening, der bruger en valuarvurdering, sammenlignet med i 2015.

Hvis du har købt en af de cirka 2.600 andelsboliger, der ifølge andelsboliginfo.dk er blevet handlet i årets 3. kvartal, er der 76 procents sandsynlighed for, at din andelsbolig ligger i en andelsboligforening, der benytter en valuarvurdering til at fastsætte hele ejendommens værdi.

Der er 12 procents sandsynlighed for, at det er en offentlig vurdering. Det viser Danmarks Statistiks nye tabel om salg af andelsboliger. De resterende andelsboliger ligger i andelsboligforeninger, der enten benytter anskaffelsesprisen eller ikke har indberettet vurderingsprincippet.

Spoler vi tiden 8 år tilbage til starten af 2015 var det billede noget anderledes. Her lå 30 procent af de solgte andelsboliger i andelsboligforeninger, der benyttede en valuarvurdering, mens 59 procent var offentligt vurderet.

- Der er sket en ret markant ændring i, hvilket vurderingsprincip der ligger til grund, når nøglerne til en andelsbolig skifter hænder. På 8 år er det gået fra, at 3 ud af ti til at godt 7 ud af 10 andelsboliger ligger i en andelsboligforening, der benytter valuarvurdering. Samtidig sælges langt færre andelsboliger i foreninger, der benytter den offentlige vurdering, siger Jakob Holmgaard, specialkonsulent i Danmarks Statistik.

Køb og salg af ejendom - Due Diligence. Kurset afholdes den 5. marts 2024.

- De offentlige vurderinger af andelsboliger er fastfrosset på niveauet fra 2012, og det er langt under den nuværende markedsværdi. Det er formentlig årsagen til, at så mange andelsboligforeninger er skiftet over til valuarvurderingen; dels for at øge lånemuligheden ved renovering af ejendommen, dels for at andelshaverne får et højere maksimum på andelsværdien, når de skal sælge andelsbeviset, forklarer Jakob Holmgaard.

Sammenlignet med ejerboliger, er andelsboliger steget mindst i pris siden 2015. Mens andelsboliger er steget cirka 26 procent fra 2015 til 2. kvartal 2023, er enfamiliehuse og ejerlejligheder steget henholdsvis 32 procent og 41 procent.

- Dette kan hænge sammen med, at offentlige vurderinger af andelsboliger er fastfrosset på 2012-niveau, samtidig med, at der typisk sættes en maksimal salgspris på andelsboliger i modsætning til ejerboliger, siger Jakob Holmgaard.

Der er over 210.000 andelsboliger på landsplan, og de udgør cirka 8 procent af den danske boligbestand.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Ny udbudslov KURSUS

Den nye Planlov KURSUS

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032