Det er ikke kun de solrige dage i haven, landets sommerhusejere har grund til at glæde sig over i disse dage. Også værdien af deres lille oase er over de seneste par måneder begyndt at stige igen. Fra marts til april steg sommerhuspriserne således med knap 400 kr. per kvm. Det svarer til prisniveauet fra marts 2022, viser tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Estate har analyseret.
Det er især det ekstremt lave udbud af sommerhuse, som er med til at få priserne til at stige igen, vurderer Estate.
Lejeboliger: Udvikling og salg.
- Jeg tror, de fleste har omstillet sig til et højere renteniveau. Chokket er blevet rystet af, og folk begynder igen at få tillid til at købe det sommerhus, de har drømt om i årevis. Men med historisk få sommerhuse til salg, er det klart, at vi ser stigende priser, siger Thomas Hovgaard.
At ikke flere sætter deres sommerhuse til salg, mener han, at der er 2 oplagte forklaringer på.
- For det første er rigtig mange sommerhusejere ikke specielt interesserede i at sælge deres sommerhus. De kan slet ikke undvære det, og med nogle ugers udlejning om året, når man ikke selv bruger det, kan man faktisk holde udgifterne langt nede. Og for det andet kan de fleste sommerhusejere godt huske et par år tilbage, da priserne var meget højere. Hvorfor skulle de så sælge nu, kunne man spørge, siger Thomas Hovgaard.
Grøn byudvikling og omdannelse af bydele.
Han mener, at der i løbet af nogle kan komme til at blive knaphed på sommerhuse.
- Vi skal ikke mange år tilbage, før det var normalt, at det tog flere år at sælge et sommerhus. I dag ser vi et helt andet tempo, og samtidig er der langt flere segmenter, der køber sommerhus. Enten som et fristed, en investering eller en kombination. Et sommerhus kan være en udmærket måde at placere penge på, hvor man samtidig kan få et rimeligt afkast og oveni selv bruge det som feriebolig. Hvis interessen fortsætter med at stige for sommerhuse, tror vi, at der kan komme til at mangle sommerhuse i Danmark, siger Thomas Hovgaard.