Høje renter og nye ejendomsvurderinger er blandt de udfordringer, der står i vejen for nybyggere. Det seneste år er antallet af lånetilbud, der gives til nybyggerier, halveret, viser tal.

Det seneste år er antallet af lånetilbud på realkreditlån til private nybyggere mere end halveret fra 572 lånetilbud i august 2022 til 222 lånetilbud i august 2023. Det viser en opgørelse fra Finans Danmark, som ejendomsmæglerkæden Estate har trukket.

Ifølge Estate er både den stigende rente og udsigten til eksorbitante og ukendte ejendomsvurderinger med til at dæmpe lysten til at bygge nyt blandt private.

- De fleste, der har prøvet at bygge nyt, ved, hvor hurtigt pengene får ben at gå på, fordi der er så mange muligheder. Når drømmene skal finansieres, vil man i et marked, hvor både håndværkerlønninger og materialepriser er steget kraftigt det seneste år, opleve, at ambitionsniveauet sjældent kan indfries, og slet ikke når renten samtidig er firedoblet, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i Estate.

Grøn byudvikling og omdannelse af bydele. Konferencen afholdes den 21. november 2023.

Nybyggeri tager typisk tid, og mange vil i løbet af i år være kommet til den erkendelse, at de næppe kan nå i mål inden 2024, hvor der kommer nye vurderinger.

- Ultimativt kan man som byggeri risikere at havne i en situation med sin nyopførte bolig, hvor ejendomsskatten bliver så høj, at økonomien ikke hænger sammen. Nybyggeri bliver som udgangspunkt prissat højere end eksisterende byggeri, og det er vigtigt at have med i sine overvejelser, siger Thomas Hovgaard.

Han mener ikke, at det halverede antal lånetilbud er et udtryk for, at folk i højre grad selv er i stand til at stå for finansieringen.

- Kun få er i stand til at bygge nyt uden en eller anden form for finansiering, så tallene fortæller helt klart en historie om en nedadgående udvikling i nybyggeri, som falder i øjnene. Når renten falder igen, og der kommer ro på ejendomsvurderingerne, forventer vi, at vi vil se flere lånetilbud blive udstedt igen, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.