Der optages langt flere studerende, end der er studieboliger, og opførelsen af nye kollegieværelser er træg, viser tal. Der vil være store samfundsmæssige gevinster og fordele ved boligmarkedet ved at prioritere at bygge flere kollegier, lyder det fra mæglerkæde.

I 2023 er der registreret omkring 250.000 studerende på de videregående uddannelser i Danmark, mens knap 50.000 bor på et kollegieværelse. Selvom antallet af kollegiepladser er steget de seneste 10 år med cirka 5.000 pladser, står det langt fra mål med behovet, vurderer ejendomsmæglerkæden Estate.

- Hvis man som studerende ikke er blandt de få heldige, der får tilbudt et kollegieværelse, er alternativerne enten det private lejemarked, hvor priserne ofte er uforskammede høje eller det private boligmarked, hvor man skal have meget generøse og formuende familiemedlemmer, der vil hjælpe en. Sidstnævnte er fortrinsvist for de få, siger Thomas Hovgaard, der presseansvarlig i Estate.

Han mener, at flere kollegier kunne løse en række samfundsudfordringer.

- Hvis vi gerne vi have en veluddannet befolkning, hvor de studerende faktisk bruger tid på at dygtiggøre sig i stedet for at skulle bruge en masse tid på at tjene mange penge til deres bolig ved et rudimentært job, skulle vi overveje at tilbyde langt flere boliger til dem, end vi gør i dag. I stedet ser det ud til, at vi i langt højere grad opfører byggerier, der henvender sig til livet efter studierne, siger Thomas Hovgaard.

Aarhus: De store projekter. Konferencen afholdes den 22. maj 2024.

Samtidig betyder det lave antal studieboliger i landets metropoler, at der kommer uforholdsmæssig høj efterspørgsel på de såkaldte delelejligheder, det vil sige 2- eller 3-værelses lejligheder, fordi de også henvender sig til forældrekøberne.

- Hvis man har muligheden for at købe en lejlighed til sit studerende barn, vil mange naturligvis gøre det. De fleste vil gå langt for at hjælpe deres barn, og har man fulgt boligprisernes udvikling i de sidste 20 år, ved man, at investeringen kan komme med en betydelig gevinst, som gør den dobbelt attraktiv, siger Thomas Hovgaard.

Ifølge Estate bør kollegier derfor komme højt op på den politiske dagsorden.

- Jeg har svært ved at se den politiker, der har modvilje mod at skabe mere bæredygtige vilkår for de personer, der skal være med til at løse nogle af de store udfordringer, vi står over for, og jeg tror heller ikke, at der vil være modstand mod at lette trykket på markedet for mindre boliger i de store byer. Ligesom der i årevis har manglet flere mindre boliger, gælder det samme tilsyneladende også kollegier, hvor stigningen i flere værelser langt fra følger med optaget af nye studerende, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Fra 1. januar: Nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Ny udbudslov KURSUS

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne