Danmarks Radio og Københavns Kommune kan ikke blive enige om, hvor meget DR skylder kommunen efter byggeriet af DR Byen i Ørestad, og nu ender sagen i retten. Det skriver Berlingske.
Ifølge årsrapporten for 2022 fra DR indgik DR i 2003 aftale med Københavns Kommune om køberet til DR Byen i 2073. Baggrunden var, at kommunen havde tilbagekøbsrettigheder til DR’s tidligere domiciler, TV Byen og Radiohuset, hvor frikøbsbeløbet i 2002 udgjorde cirka 107 millioner kr. I køberetsaftalen vedrørende DR Byen svarer købesummen til den oprindelige købesum for grunden på 228 millioner kr. plus en procentandel af bygningernes værdi i henhold til den offentlige vurdering i 2073, fremgår det af årsrapporten.
Parterne har ikke kunnet opnå enighed om fastsættelsen af den nævnte procentsats, og derfor har Københavns Kommune overbragt sagen til afgørelse i byretten med en påstand om, at procentsatsen – med de variable, der indgår i beregningen heraf – fastsættes til en negativ værdi på -205,25 procent.
Det vil indebære, at DR i 2073 vil skulle betale Københavns Kommune et beløb svarende til omtrent 2 gange bygningernes værdi i henhold til den offentlige vurdering i 2073 udover at overdrage bygningerne til Københavns Kommune vederlagsfrit. Ifølge Berlingske er ejendomsværdien fastsat til 1,5 milliarder kr.
Servitutter og lokalplaner. Kurset afholdes den 7. marts 2024.
- Det er mere end 20 år siden, og det står efter DR's opfattelse tydeligt, at DR's daværende ledelse og Københavns Kommune dengang indgik en aftale, som ingen af de 2 parter kan have gennemskuet konsekvenserne af, siger DR's bestyrelsesformand, Marianne Bedsted til Berlingske.
Ifølge Berlingske ryster flere eksperter inden for økonomistyring og regnskaber på hovedet over aftalen, men Per Nikolaj Buch, der er professor i økonomistyring ved Københavns Universitet, mener, at Københavns Kommune kan være nødt til at håndhæve aftalen af frygt for at komme på kant med loven om statsstøtte.
Af DRs årsrapport fremgår det desuden, at Aarhus Kommune har en option til at tilbagekøbe DRs ejendom i Aarhus første gang i 2067. Tilbagekøbsretten kan gøres gældende, hvis "ejendommen til den tid ikke anvendes af DR eller anden offentlig myndighed, eller såfremt det af byplanmæssige grunde af hensyn til ændringer i gadeplaner eller lignende er af betydning for kommunen at have rådighed over ejendommen. Salgsprisen skal da opgøres til købspris for grunden med tillæg af bygningernes værdi", fremgår det af årsrapporten.
Desuden har Kalundborg Kommune har en option til at tilbagekøbe DR’s grund i Kalundborg for 13.000 kr., når arealet ikke længere benyttes til radiostationsdrift, fremgår det af rapporten.