Efter flere år med historisk høj byggeaktivitet blev der i 2022 opført det laveste antal boliger i 6 år. Befolkningstilvækst skaber behov for flere boliger.

Frem mod 2050 forventes Danmark at vokse med 370.000 indbyggere, og 25 procent af tilvæksten vil ske i København. Efter flere år med historisk høj byggeaktivitet oplever hovedstaden dog en afmatning af boligmarkedet. Det viser en ny boligredegørelse af det københavnske boligmarked.

I 2022 blev der opført 2.600 færre boliger end i 2021. Faktisk skal man 6 år tilbage for at finde et år med færre nyopførte boliger, oplyser kommunen.

Det er især opførelsen af de almene boliger, der halter efter. Kun omkring hver 10. nye bolig, der er blevet opført de sidste 10 år, har været almen, og i 2022 blev der opført det laveste antal almene boliger i 10 år.

Det bekymrer overborgmester Sophie Hæstorp Andersen (S), der sammen med Københavns Borgerrepræsentation skal drøfte boligredegørelsen onsdag aften på Københavns Rådhus.

Indre København og Strøget - byudvikling og investeringer. Konferencen afholdes den 14. november 2023.

- Jeg er bekymret for, om der vil være boliger nok i byen til, at mine børn kan blive boende i København. Lige nu bliver der bygget for lidt, hvis vi skal sikre boliger, der er til at betale for alle. Vi er ganske enkelt nødt til at fastholde en højere byggetakt, hvis københavnerfamilier og vores børn skal kunne bo og leve i byen. Den nye boligredegørelse kalder på en nødvendig boligdebat på Københavns Rådhus, siger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Det er ikke kun almene boliger, der bliver bygget for få af. De sidste 10 år er der kommet 400 færre andelsboliger, og det er på trods af, at det er en af københavnernes mere efterspurgte boligformer. Langt størstedelen af de nyopførte boliger i København er nemlig private udlejningsboliger, og den tendens har bidt sig fast. Ifølge redegørelsen er 2/3 alle nyopførte boliger siden 2011 private udlejningsboliger.

På den baggrund opfordrer overborgmesteren regeringen til at give Københavns Kommune de nødvendige værktøjer, så kommunen kan stille krav om, at almene boliger og private boliger skal opføres i samme takt, og så der kan stilles krav om mindsteandel af ejerboliger i nye lokalplaner.

Milliardinvesteringer i nye skoler. Konferencen afholdes den 16. november 2023.

- Vi kan ikke have en by, hvor rå profit styrer boligmarkedet. Det er ganske enkelt uretfærdigt. København må aldrig blive ligesom London eller New York, hvor sygeplejersken og politibetjenten ikke har råd til at bo, påpeger overborgmester Sophie Hæstorp Andersen.

Næste år skal Københavns Borgerrepræsentation tage stilling til byens udvikling de kommende 12 år, når der skal vedtages en ny kommuneplan.

- Opgaven er at bygge klogt og åbne nye områder af byen op for byudvikling. Samtidig viser boligredegørelsen med al tydelighed, at vi har et stort behov for nye greb og værktøjer til at fremskynde byggeriet af flere almene boliger, ejerboliger og andelsboliger i hovedstaden. København skal være en by, hvor man kan bo hele livet, understreger Sophie Hæstorp Andersen.

Fakta om boligmarkedet i København


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS