Harsdorffs Hus er tegnet af arkitekt Caspar Frederik Harsdorff i 1779-80. Harsdorff var en markant arkitekt i sin tid og var optaget af at gøre sin indflydelse gældende over for andre arkitekter med sit syn på smag, indretning og soliditet. Oprindeligt blev den venstre side af ejendommen brugt som bolig for almindelige borgere, mens den højre blev brugt som herskabsbolig og med stueetagen som kontor.

Arkitekt Caspar Frederik Harsdorff (1735-99) fik stor indflydelse på det køben¬havnske bybillede sidst i 1700-tallet, dels takket være egne byggearbejder, dels gennem lærergerninger som professor ved Kunstakademiet.

Ejendommen Kongens Nytorv 3-5 fra 1779-80, blev således en mønsterbygning for andre arkitekter, som skulle bygge borgerlige huse i byen i den lette og elegante græsk-klassicistiske stil, som var Harsdorffs særkende. Kogens Ny¬torv 3-5 kaldes også Harsdorffs Palæ, skønt han aldrig selv har boet her. Han havde embedsbolig på Charlottenborg. Tidligere arbejde fra Harsdorffs hånd kan nævnes Petersens Jomfrukloster, Amagertorv 29, Herkulespavillonen i Kongens Have, Paschiers Gård, Holmens Kanal 12-14, hans sidste arbejde som han aldrig selv så færdigt, blev et af hans ypperste Erichsens Palæ, Holmens Kanal 28. Harsdoffs Palæ

C.F. Hardorff fik overdraget opførelsen af det nye hus på den tidligere slotsfor¬valterboligs grund, og i sin ansøgning til kongen 1778 om at få den overladt mod at bygge et smukt hus, udtager han, at: ”Den fordærvede smag, der endnu hersk¬er iblandt os i henseende til de borgerlige huses såvel udvendige bygningsmåde som invendige decoration og uddeeling af værelser, har jeg siden min hjemkomst fra Italien (1764) stedse søgt a undertrykke, ligsom jeg og har arbeidet på at indøre et i påkommende ildsvåde solidere bygningssystem…” og senere i an¬søgningen tilføjer han: ”De nye bygning bliver ”så meget mulig lig Comoediehuset , så at Giethuset, som ligger der imellem kunde udgiøre ligesom mellempartiet af en betydelige publique bygning…, hvorved Kongens Nye Torv vilde blive en af de prægtigste pladser i Europa”

I forbindelse med salgsarbejdet omkring Harsdorffs Hus har Freja ejendomme i samarbejde med Danielsen Space Planning udarbejdet en projektudviklingsanalyse, som visualiserer, hvordan ejendomme med særlig spændende anvendelsesmuligheder kan opdeles, indrettes og finansieres

 


Relaterede konferencer

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Køge: det store byggeboom frem til 2032

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Sikre entreprenørkontrakter: Håndtering af ekstrakrav KURSUS

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Finansiering af ejendom - markedssituation og tendens

Den nye Planlov KURSUS

Servitutter og lokalplaner KURSUS