Det bekymrer flere, der er på husjagt, om et hus har kælder på grund af risikoen for oversvømmelse. Dog er kvadratmeterprisen for huse med kældre højere end for huse uden kældre, viser ny opgørelse.

Det viser ny undersøgelse fra Boligsiden.

Regn, regn og atter regn. Det er, hvad hovedparten af vejret i Danmark indtil videre har budt på i løbet af denne sommer.

Således er de fleste danskere blevet konfronteret med adskillige skybrud og voldsom nedbør den seneste tid på trods af, at sommeren har været over os.

Og formentlig af samme grund fylder det mere og mere blandt nuværende og kommende husejere, om der er risiko for oversvømmelse i hjemmet, hvilket blandt andet kan være tilfældet, hvis huset er placeret i et lavtliggende og/eller kystnært område, eller hvis huset har en kælder.

Kommer det til sidstnævnte, så svarer et stigende flertal blandt Boligsidens brugere, at det har stor betydning, når de kigger på hus, om huset har kælder, da de frygter oversvømmelse og vandskader.

Sådan lyder det nemlig fra hele 49,1 procent af dem, der har besvaret Boligsidens seneste undersøgelse.

Og det er altså flere end dem, der havde samme bekymring tilbage i april måned i år, hvor 47,7 procent angav samme svar i en tilsvarende undersøgelse.

Omvendt svarer 1,7 procent i den nye undersøgelse fra juli måned, at de slet ikke er bekymret for vandskader, og at det af den grund ikke vækker bekymring hos dem, om et hus har kælder eller ej. Tilbage i april i år svarede 3,2 procent dette, og dermed er der altså også færre, som slet ikke bekymrer sig om vandskader i kælderen.

”Vi har efterhånden kørt denne undersøgelse mange gange, og hvis vejret har budt på meget regn i den periode, hvor undersøgelsen har kørt, så er der som regel også flere, der svarer, at de er bekymret for oversvømmelser. Derfor overrasker det ikke, at vi i den seneste udgave af undersøgelsen ser, at flere er frygter vandskader, hvis det hus, de kigger på, har kælder, nu hvor vi desværre har haft en ekstraordinær våd sommer i Danmark i år,” siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Hun fortsætter:

”Derudover fylder vejrfænomener og deres skadesomfang mere i medierne, og altså også mere i danskernes bevidsthed. Dermed er vi blevet gjort ekstra opmærksomme på, hvordan voldsomt vejr kan skade vores hjem, og hvor omfattende det kan være at udbedre skaderne og sikre sig mod kommende skader. Derfor kan der for nogle være betænkeligheder forbundet med et hus, der eksempelvis har kælder, hvis kælderen er i risiko for oversvømmelse.”

Vidste du, at du kan se risikoen for oversvømmelse for boliger i Danmark på Boligsiden? Slå en adresse op under bolig til salg eller solgte boliger. På boligens præsentationsside under overskriften ’Boligen på kort’ kan du se flere detaljer om boligen og boligens grund. Blandt andet kan du under ’oversvømmelse’ se, om ejendommen er udsat for oversvømmelse.

Højere kvadratmeterpris for huse med kældre

Selv om flere og flere blandt Boligsidens brugere har bekymringer forbundet med at købe et hus med kælder, så viser det sig, at huse med kældre i gennemsnit er dyrere end huse uden kælder.

En ny opgørelse, som Boligsiden står bag, viser nemlig, at den gennemsnitlige salgspris for huse med kældre har været højere end for huse uden kældre i samtlige måneder inden for de seneste to år.

Senest lå den gennemsnitlige salgspris for huse med kældre på 20.205 kroner per kvadratmeter i juni måned i år, hvilket er 15,3 procent højere end salgsprisen for huse uden kældre i samme måned.

”Selv om risikoen for oversvømmelse kan fylde blandt huskøberne, så skal man samtidig huske, at kældre også kan være attraktive og typisk lidt billigere ekstra kvadratmeter, som samlet set giver huset mere værdi. Eksempelvis kan kælderen benyttes til ekstra opbevaring, værksted og hobbyrum – muligheder, man måske ikke ville have, hvis de kvadratmeter lå over jorden. De ekstra kvadratmeter gør, at mange huse alt andet lige vil føles større, og derfor giver det god mening, at huse med kældre typisk er lidt dyrere,” siger Birgit Daetz og tilføjer:

”Så kældre skal absolut ikke kun betragtes som besværlige kvadratmeter, hvor der kan opstå vandskader. Det er desuden langt fra alle kældre, der er i risiko for oversvømmelse, så det er værd at undersøge, om det overhovedet er en reel bekymring, for lige præcis det hus, man kigger på. Derudover skal man også huske, at der findes gode muligheder for at sikre kældre mod oversvømmelse, og at de muligheder løbende bliver bedre og bedre.”


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS