Det er bedre økonomi i at bruge opsparingen på at reducere energiforbruget end i at lade pengene samle støv i banken. Det fastslår en ny rapport.

40 procent af Danmarks samlede energiforbrug bruges i bygningerne. Derfor er der også potentiale for enorme energibesparelser, hvis altså bygningsejerne sætter aktivt ind for at reducere energiforbruget.

- Det er godt for miljøet at spare på energien, men det er i høj grad også godt for bygningsejernes økonomi, understreger Simon O. Rasmussen, der er underdirektør i brancheforeningen Tekniq, som repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Derfor har Tekniq sammen med Veltek, brancheorganisation for producenter og leverandører af tekniske installationer, netop offentliggjort rapporten Tekniske energirenoveringer er bedre end penge i banken. I den kortlægges de mange fordele, ikke mindst de økonomiske, ved at energieffektivisere bygningernes tekniske installationer. Og konklusionen er klar.

- Det er åbenlys sund fornuft at reducere energiforbruget. Beregningerne viser tydeligt, at man får et langt højere afkast af sine investeringer, når man gennemfører tekniske energirenoveringer, end man ville få ved at lade pengene stå i sit pengeinstitut, siger Simon O. Rasmussen.

Rapporten opstiller 8 tekniske områder, hvor der er store gevinster at hente ved at energirenovere, nemlig belysning, varme, varmepumper, vand, ventilation, køling, styring og vedvarende energi.

NB! Mod BR 30 - Energikrav i kommende bygningsreglementer. Kurset afholdes d. 19. juni 2018.

- Størstedelen af bygningerne i landet er af ældre dato og mange er løbende blevet energirenoveret. Generelt har der dog været en tendens til, at de tekniske installationer og medfølgende økonomiske gevinster er blevet overset i denne proces, siger Per Rømer Kofod, administrerende direktør i Veltek.

- Selv nyere byggerier indeholder ofte også relativt store optimeringspotentialer i de tekniske installationer. Der er derfor behov for at kigge på energirenovering af hele den eksisterende bygningsmasse med særligt fokus på dens installationer, uddyber han.

Som eksempel fremhæver han beregninger fra Statens Byggeforskningsinstitut, som viser, at man, hvis der indføres ventilation med varmegenvinding i bygninger i forbindelse med fremtidige bygningsrenoveringer, i 2050 vil have energibesparelser på 45 procent i forhold til 2011.

- Alle fremhævede fagområder i rapporten bygger på kendte teknologier, som er tilgængelige på markedet i dag, så vi behøver ikke at vente på udviklingen. Udfordringen er bare, at det for mange bygningsejere kan være fuldstændig uoverskueligt og komplekst at gå i gang med både større og mindre energirenoveringsprojekter på et marked, hvor teknologierne udvikler sig i lyntempo og tilskudsmulighederne er indviklede at finde rundt i, siger Per Rømer Kofod.

Derfor har Tekniq Installationsbranchen og Veltek i forbindelse med rapporten også udviklet et beregningsværktøj, som skal gøre det lettere for især bygherrer og bygningsejere at få overblik over det økonomiske udbytte ved at energirenovere.

Der er i bund og grund tale om et ganske enkelt regneark, som med nogle få indtastninger af for eksempel nuværende energiforbrug og -former let kan vejlede og anskueliggøre, om det kan betale sig at energirenovere.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Hvordan vi får mere liv i bykernerne