Selvom ordningen for statsgaranti på boliglån i landområder har været tilgængelig i 2 år, er det kun 2 boligkøbere, som har benyttet sig af ordningen.

Landdistrikternes Fællesråd efterlyser politisk handling fra erhvervsministeren, Morten Bødskov, for at tilrette og justere statsgarantiordningen, så den reelt kommer til at virke der, hvor der er brug for den og så flere kan købe deres drømmebolig i landdistrikterne.

Ordningen blev vedtaget af et flertal i Folketinget i juni 2022 for at gøre det nemmere at finansiere boligkøb i landområderne. Med ordningen blev det muligt at få statsgaranti på en del af boliglånet, hvis boligsøgende i yderområder fik et nej i banken på grund af boligens placering eller fordi den vil være svær at sælge.

Boligkøbere i landdistrikterne blev med ordningen for statsgaranti på boliglån stillet i udsigt, at de kunne få et boliglån med statsgaranti på den del af lånet, som ligger mellem 60 og 90 procent af boligens værdi. To år efter ordningens ikrafttræden er det stadig kun 2 boligkøbere, som har opnået et boligkøb med en statsgaranteret finansiering.

- Det, vi hører fra borgerne og ejendomsmæglerne, er, at kendskabet til ordningen er meget begrænset. Meget få har hørt om muligheden i medierne, og ellers er det ikke en ordning, som de bliver præsenteret for i forbindelse med overvejelser om boligkøb i et landområde. Det er problematisk, udtaler Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Ordningen bliver ikke tilbudt til interesserede boligkøbere

Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, udtrykker stor bekymring over, at ordningen ikke fungerer godt nok og derfor ikke bliver tilbudt til interesserede boligkøbere. Potentielle boligkøbere kan ikke købe deres drømmebolig, og boligen må fortsat stå til salg.

- Vi ved, at der er interesserede boligkøbere, som får afslag på finansiering af boligkøb i landdistrikterne, selvom de har orden i økonomien. En del vejledes i retning af dyrere boligkøb i lidt større byer, hvor omsætningen af boliger er større. Det giver ingen mening, når vi har en statsgaranteret boliglånsordning, der netop er målrettet landdistrikterne og skal gøre det lettere at købe en bolig i yderområderne, siger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd og fortsætter:

- Det er urimeligt for de interesserede boligkøbere, som gerne vil flytte i boliger og landejendomme i landsbyer og på landet, at de ikke kan købe deres drømmebolig. Det holder boligsælgerne i et jerngreb, ødelægger bosætningen i mange landsbyer og landområder og prikker til urbaniseringen. Derfor er finansieringsmuligheder til boliger og landejendomme i landdistrikterne afgørende.

Der er behov for politisk handling

I lovgrundlaget står der, at regeringen vil permanentgøre og forbedre statsgarantien for boligkøb i yderområderne, så det ikke er postnummeret, der står i vejen for at få et boliglån.

- Vi har en klar forventning om, at regeringen vil leve op til sit regeringsgrundlag, både i forhold til permanentgørelse, men også om målet om et land i bedre geografisk balance. Det kræver, at erhvervsminister Morten Bødskov kommer i arbejdstøjet nu og indkalder alle relevante parter for at få ordningen tilpasset og gjort permanent. Erhvervsministeren skrev i et svar til Folketinget i 2023, at der var overvejelser i gang, men vi har ikke tid til at vente længere, og de folk, som kontakter os med låneproblemer til boligkøb, skal heller ikke vente længere, afslutter Steffen Damsgaard.


Relaterede konferencer

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne