Forbilledligt samarbejde omkring bygningen af Søfartsmuseet i Helsingør og fremragende anvendelse af tyndplader på Musiktorvet i København hædret på Dansk Ståldag. Dansk Ståldag dannede i år som noget nyt ramme om hele to prisuddelinger, Dansk Stålpris og Tyndpladegruppens Arkitekturpris.

Stålprisen, der uddeltes for 2. gang, gik til arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, ingeniørfirmaet Rambøll, stålleverandøren HSM og bygherren Maritim Museums Byg for deres forbilledlige samarbejde omkring Søfartsmuseet i Helsingør, mens Tyndpladegruppens Arkitekturpris, der blev uddelt for 5. gang, tilfaldt Effekt Arkitekter og Københavns Kommune for brugen af tyndplader på Musiktorvet foran Amager Kulturpunkt på Øresundsvej i København.

NB! Certificering - nye krav i Byggeloven. Seminaret afholdes d. 28. februar 2017.

- De 2 priser bidrager utvivlsomt til at sætte fokus på brug af stål og tyndplader. Derom vidner de senere års stigende interesse og udbredelse, siger sekretariatschef Jørn Nielsen fra Dansk Stålinstitut, der står bag priserne.

- Medvirkende hertil er dels materialernes konstruktionsmæssige muligheder, dels deres formbarhed. Derved udfordrer de den arkitektoniske tanke og idé og bidrager til både det bygningsmæssige udtryk og den funktionelle brug i hverdagen, uddyber han.

NB! Jylland: Udbud + Tilbud - de nye regler. Seminaret afholdes d. 16. november 2016.

For at tilskynde til kreativ og enestående arkitektonisk brug af stål i byggeri hædrer Dansk Stålpris forbilledligt samarbejde mellem arkitekt, entreprenør og stålleverandør.

Dette års vinderprojekt, Søfartsmuseet, er etableret som et underjordisk bygværk udenom den gamle dok. Her fremhæver dommerkomiteen det originale greb, hvormed museet fremstår med en smuk diskretion overfor Kronborg Slot. På tværs af dokkens rum spænder 3 slanke stålbrodragere i top og bund, hvorimellem der er etagehøje glasfacader, der sørger for forbindelse mellem dokkens sider.

NB! Jylland: Certificering - nye krav i Byggeloven. Seminaret afholdes d. 7. marts 2017.

Under indgangsbroen til Kronborg Slot er den nederste skrånende brodrager opbygget i 2 dele, som skærer sig ind i hinanden og således naturligt skaber en auditorieopbygning. Anlægget udviser ifølge dommerkomiteen en suveræn anvendelse af stål - både som synligt materiale og som optimeret konstruktionsstål - forenet i et bygningsanlæg af international klasse. Det er således oplagt at tildele Søfartsmuseet Dansk Stålpris 2016, konkluderer dommerkomiteen, og et valg som vækker glæde hos Rambøll.

- Vi stolte af at modtage den danske stålbranches hæderspris for anvendelsen af stål i Søfartsmuseet. Museets svævende broer med frit udsyn, form og hældning har stillet helt særlige krav til valg af materiale, som både skal være stærkt nok og ikke fylde for meget. Det gjorde, at broerne faktisk kun kunne udføres i stål. Vi valgte at udføre broerne med en speciel stålkonstruktion af omkring 2.000 sammensvejsede stålplader, så de danner bokse. De svejsede bokse har den fordel, at de er tilstrækkelig stærke og stive til at modstå bøjning og vridning både på tværs og på langs, i modsætning til konventionelle bjælker og søjler, som kun kan klare kraft i én retning” siger Hans Exner fra Rambøll, der er fagprojektleder for stålkonstruktionerne i Søfartsmuseet.

NB! Udbud + tilbud - de nye regler. Seminaret afholdes d. 23. november 2016.

Tilsvarende har Arkitekturprisens jury været klar i sit valg af hæder og pris på 100.000 kr. til arkitektfirmaet Effekt for Musiktorvet. Her er tyndpladen afgørende for bygningens funktion og udtryk, som giver sig til kende i de visuelle effekter fra ornamenteringen. En effekt som udelukkende er mulig grundet tyndpladens iboende egenskaber, som lader den dekorere gennem traditionelle industrielle produktionsmetoder.

Båret oppe af slanke stålsøjler nærmest svæver den prismeformede aluminiumsbeklædte overdækning over Musiktorvet. Derved synes konstruktionen at ophæve tyngdekraften på den store permeable aluminiumsflade, hvis perforerende ornamentik henter inspiration fra lyset gennem skovens trækroner. Således spejler fladen i en abstraktion den underliggende plads forskellige aktiviteter i den omkringliggende bys konstant summende liv.


Relaterede konferencer

Plejeboliger for 25 milliarder kr.

Hvordan vi får mere liv i bykernerne

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS