CBRE har udgivet den 3. udgave af deres europæiske analyse "Is Sustainability Certification in Real Estate Worth it?".
Rapporten giver indsigt i forholdet mellem bæredygtighed og ejendomsværdi med fokus på kontorsektoren. Desuden udforsker den bæredygtighedscertificeringernes rolle i værdiskabelsen og forbereder kontorsektoren på en bæredygtig fremtid.
Certificeringsordninger - udbredelse og betydning. Kurset afholdes den 8. oktober 2024.
"Rapporten bekræfter en signifikant sammenhæng mellem bæredygtighedscertifikater, højere energimærke og markedsværdi for kontorbygninger. Certificeringsstandarderne sandsynligvis vil udvikle sig yderligere i fremtiden. Ligeledes vil lovgivningen vedrørende standarder for energieffektivitet blive strengere. Som et resultat heraf kan cash flow parametre såsom leje, belægningsprocent, afskrivning og afkast være til gavn i bygninger med høje bæredygtighedsstandarder", skriver CBRE.
Rapporten dækker 19 europæiske lande og 40 byer. CBRE undersøgte 19.400 lejeaftaler – heraf skete 6.100 lejeaftaler i certificerede bygninger, og 13.300 lejeaftaler fandt sted i ikke-certificerede bygninger.
Nøglefund:
- Andelen af certificerede kontorejendomme på de analyserede markeder steg fra 15 procent i 2019 til 22 procent i 1. halvår 2023.
- Andelen af udlejningsaktivitet i certificerede kontorejendomme er vokset fra 31 procent i 2019 til 34 procent i 1. halvår 2023, hvilket understreger vigtigheden af bæredygtighedsparametre i lejernes bygningsvalg.
- Mens certificering kan reducere risikoen for tomgang, er det stadig en udfordring for lejerne at balancere placeringspræferencer med bæredygtighed.
- Bygninger med bæredygtighedscertificering opnår en lejepræmie på 7 procent efter justering for bygningsstørrelse, beliggenhed, alder og renoveringshistorie.
- Aktiver med lavere EPC-klassificering genererer lavere lejeniveauer, hvilket indikerer vigtigheden af energieffektivitet