Modsat sidste år bliver størrelsen på prisafslagene ved med at falde på vej ind mod sommerferien. Det tegner ifølge mæglerkæden Estate for en lovende udvikling for boligmarkedet resten af 2023.

I mange måneder har det været en hård oplevelse at forhandle pris for landets parcelboligsælgere, men siden årsskiftet er følelsen blevet langt mere positiv. I december 2020 måtte der i gennemsnit gives et afslag på 972 kr. per kvm, når et parcelhus skulle handles, mens det i april er nede på 785 kr. per kvm. Et fald på knap 200 kr. per kvm eller, hvad der svarer til 20 procent. For et parcelhus på 150 kvm svarer faldet til en besparelse på godt 80.000 kr. i forhold til i december 2022.

Samme trend gælder også fritidshuse og ejerlejligheder, hvor faldene har været på henholdsvis 33 procent og 22 procent, viser beregninger af nye tal fra Boligsiden, som ejendomsmæglerkæden Estate har lavet beregninger på.

- Det er ikke overraskende, at vi ser denne udvikling i årets start, men det er stadig grund til at være ekstra glad og optimistisk, fordi det trods alt sker i en periode, hvor boligmarkedet har været udfordret af især stigende renter og energipriser, som presser priserne og gør det lettere at forhandle prisen ned, siger Thomas Hovgaard.

Kursus: Køb og salg af ejendom - Due Diligence

I 2022 steg størrelsen på de afslag, der gives i pris fra marts til pris modsat i år, og det betyder ifølge Thomas Hovgaard, at vendingen på boligmarkedet kan være mere kraftfuld og permanent end tidligere.

- Nu har markedet efterhånden vænnet sig til renteniveauet, og inflationen af klinget næsten af. Tilliden til at købe er tilbage på sporet, og vi skal også huske på, at størrelsen på prisafslagene var kommet op på et ret højt niveau. Med andre ord er der grundlag for nogle seriøse fald, som vi ser starten på nu, siger Thomas Hovgaard.

Normalt plejer sommerferien at betyde faldende handelsaktivitet, men sådan forventer han ikke, det kommer til at gå i år.

- Det naturligvis kun gisninger, men med en vinter med lav handelsaktivitet, hvor folk naturligt var påholdende på grund af stor uro i verden, tror jeg, at der er et opsparet boligbehov, som skal realiseres resten af året, og derfor vil vi se både moderat stigende boligpriser, faldende salgstider og prisafslag den kommende tid, siger Thomas Hovgaard.


Relaterede konferencer

Køge: det store byggeboom frem til 2032

Stormflodssikring af by- og landområder

Aalborgs massive udviklingsprojekter

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

Logistik og industri - fart på nye muligheder

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Højhusbyggeri: Krav, løsninger og projekter KURSUS

Ungdomsboliger på et modent marked

Ny udbudslov KURSUS