Den 16. maj mødtes omkring 150 mennesker for at tage de første spadestik de første 35 boliger i et af Danmarks absolut største bofællesskaber i Lejre på op til 200 boliger med meget lavt CO2-aftryk, der blandt andet opvarmes af 30 kilometers termonet i jorden.

Fremtidens storbofællesskab, som Hyllegaard Høje kalder sig selv, har inden byggeriet er gået i gang, kostet over 50 millioner kr. i blandt andet planlægning, og kommer til at integrere natur, fødevareproduktion og bosættelse i én landsby med fokus på bæredygtighed og egen strøm og varme.

- Ultimativt skaber vi et boligområde der opbygger naturrigdommen og biodiversiteten samtidig med, at vi lever og bor i dens midte: Den vilde natur skal findes der hvor vi bor, hvor vi dyrker vores mad, hvor vi leder vores vand hen, og hvor vi laver vores energi. Det er vores mission, siger Rebecca Sørensen, udviklingsdirektør i Hyllegaard Udvikling.

Bofællesskabet vil strække sig over areal på 220.000 kvm. Det bliver opdelt i 6 selvstændige boligklynger med blandede ejerformer i form af ejer- og lejeboliger, der blev købt til formålet i 2017.

Rækkehusene til de første 35 familier fra bofællesskabsforeningen Sjællandsk Muld (sjaellandskmuld.dk) bliver lavenergihuse, der ifølge udviklingsplatformen Almenr er fri for kemikalier og giftstoffer.

Grøn byudvikling og omdannelse af bydele

De bygges i træ med åndbare facader, da de er isoleret med organisk materiale i papir- eller træuld i stedet for eksempelvis Rockwool. Enemærke & Petersen, der skal opføre boligerne, forventer at de får et meget lavt CO2-aftryk.

Bofællesskabet får Danmarks største privatejede termonet bestående af 30 kilometer jordvarmeslanger, der lægges i jorden af Snoldelev Entreprenørfirma med Kuben Management som bygherre. Termonettet skal trække varme fra markerne hen til byområdet for at spare energi.

- Termonettet er en imponerende konstruktion, og bliver det største privatanlagte termonet i Danmark. I termonettet generes et stort energioptag som behandles af indtil flere varmepumper. Det sker ved anvendelse af en antifrostvæske i jordslangerne og et kølemiddel, med lavt kogepunkt, i varmepumperne. Kølemidlet fordamper og endeligt komprimeres dampen og kan derved generere varme på ca. 45 grader. Systemet skal på sigt levere varme til 200 boliger”, siger projektudvikler Henrik Bendz fra Kuben Management.

Området vil få et bevægelseshus til 10 millioner kr. samt en 600 kvm renoveret staldlængde til rekreative formål, og derudover adskillige delprojekter, såsom eksempelvis mobile og 100 procent bæredygtige naturhuse, som allerede er på vej.

Hyllegaard Høje har en målsætning om at området skal være selvforsynende via et energifælleskab omkring solceller og en vindmølle, som vil levere strøm til områdets elbiler og varmepumperne i boligerne.


Relaterede konferencer

Fremtidens betonbyggeri

Ungdomsboliger på et modent marked

Køb og salg af ejendom - Due Diligence KURSUS

Erhvervsbyggeri i træ: cases og banebrydende projekter

Den ødelæggende fugt i byggeriet - forebyggelse og bekæmpelse

Esbjerg: Byudvikling for 20 mia. kr.

De nye brandkrav, brandcertificering - planlægning og løsninger. KURSUS

Boligudvikling i Jylland

Servitutter og lokalplaner KURSUS

Træ - det hotte byggemateriale: JYLLAND